open-navfaktor-logo
search
Okupili se Sarajevu
Na hadž ove godine putuje 996 osoba: Prva grupa vjernika put Medine kreće danas u 9.20 sati
U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.
24.06.2022. u 08:10
get url
text

Oni su se jutros, prije polaska, okupili u Džamiji Kralj Fahd u Sarajevu.

Sve buduće hadžije će iz naše zemlje u Saudijsku Arabiju otputovati danas, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9.20 sati, dok će ostala četiri aviona poletjeti prema Medini u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić kazao je da su pripreme protekle u najboljem redu.

- Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će ujutru dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na aerodrom - kazao je Hadžić.

Grupa od četiri člana Organizacionog tima, dodao je, već je otputovala u Medinu, kako bi izvršili potrebne pripreme za dolazak hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Hadžić je istakao da su tokom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uvjeti za obavljanje hadžskih obreda.

- U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije - objasnio je Hadžić.

Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.