open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Na Humu podignuta zastava BiH povodom Dana nezavisnosti
Tradicionalnim podizanjem zastave Bosne i Hercegovine, uz intoniranje himne naše države, počelo je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
01.03.2024. u 09:10
get url
text

VEZANI TEKST - Sretan ti Dan nezavisnosti Bosno i Hercegovino, naša jedina domovino

Podizanju zastave na brdu Hum u Sarajevu prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, te građani.

Nakon podizanja zastave planirano je odavanje počasti i polaganje cvijeća na Mezarju Kovači, Spomen-obilježju Vječna vatra, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Mezarju ubijenim policajcima u Velikom parku, na Spomen-parku Vraca, te Spomen-obilježju Novi Grad.

{$galerijaFotografija}

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? - glasilo je pitanje na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine čiji je rezultat otvorio put BiH ka samostalnosti, suverenosti, slobodi i demokratiji.

Prema zvaničnim podacima, glasalo je ukupno 2.073.568 glasača, što je bila izlasnost od 63,7 posto. Čak 99,7 posto izašlih građana na referundum bilo je za nezavisnost i napuštanje Jugoslavije koja je bila u raspadu, Slovenija i Hrvatska su već izašle iz tog federalnog državnog okvira.

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska osporavaju ovaj dan, te se on zbog toga obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

IMG_20240301_090946.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.