open-navfaktor-logo
search
Demokratska fronta
Na Konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo "Četvorka" usvojila protivstatutarnu odluku
Ako se po jutru dan poznaje, a mandat Općinskog vijeća Novo Sarajevo po njegovim prvim odlukama, džaba smo birali.
09.01.2021. u 11:14
get url
text

Rekoše članovi tzv. "Četvorke" da će dosljedno, s karakterom i iz temelja, ali ne rekoše da će rušiti sistem i donositi pritovstatutarne odluke, saopćeno je iz Demokratske fronte Sarajevo.

Statut Općine Novo Sarajevo u članu 26.  kaže da se "nakon izbora predsjedavajućeg Vijeća bira zamjenik predsjedavajućeg Vijeća". Zamjenik, ne zamjenici.

-I pored jasnog upozorenja s čitanjem spomenutog člana iz Statuta na međustranačkim dogovorima, te ponovljenog od vijećnika Demokratske fronte na samoj Konstituirajućoj sjednici, vijećnici izabraše tri zamjenika, pozivajući se na Poslovnik u kojem jeste navedeno da Vijeće može imati do tri zamjenika, ali ne mogu da vjerujem da su vijećnici u prošlom mandatu mogli usvojiti Poslovnik koji derogira Statut, a da novi svjesno nastavljaju donositi protivstatutarne odluke. Razlog je jasan - predsjedavajući i tri zamjenika daju (z)broj adekvatan koalicijskom imenu, čime će i predsjedavajući biti sit, i zamjenici na broju - rekao je Senad Kapo, predsjedavajući Općinskog povjereništva Demokratske fronte Novo Sarajevo.

Osim što je protivstatutarna, odluka nanosi i štetu budžetu Općine Novo Sarajevo u iznosu od oko 150.000 KM.

-Demokratska fronta Novo Sarajevo nema snagu utjecati na donošenje odluka, ali nikad nije, i sigurno nikad i neće šutiti na ovakve  protivstatutarne ili protivzakonite radnje, dolazile one od ma kojeg političkog subjekta - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.