open-navfaktor-logo
search
Srednja Bosna
Na lokaciji Solakovići-Brize kod Busovače demineri očistili 43.830 m2 površine
Tokom izvođenja radova na deminerskom zadatku pronađene su četiri mine PMA - 1, dva improvizovana MRUD-a, jedan komad TMA 1 i ručna bomba M-75, saopćeno je iz FUCZ-e
14.06.2019. u 11:15
get url
text

Demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) očistili su 43.830 m2 sumnjive površine na lokaciji Solakovići-Brize kod Busovače.

Deminerske operacije je izvodio tim “Busovača B” FUCZ) i mašinski tim sa mašinom za deminiranje MV-4. Mašinom MV 4 tretirano je 20.500 m2, manuelnom metodom tehničkog izviđanja 22.830 m2 i metodom čišćenja oko pronađenih mina 500 m2.

Tokom izvođenja radova na deminerskom zadatku pronađene su četiri mine PMA - 1, dva improvizovana MRUD-a, jedan komad TMA 1 i ručna bomba M-75, saopćeno je iz FUCZ-e.

Deminirana lokacija se nalazi u blizini naselja Solakovići i Donje Polje, pa je uklanjanjem opasnosti prošireno sigurno okruženje za lokalno stanovništvo i omogućeno korištenje šumskog zemljišta i pašnjaka.

Na ovom području timovi Federalne uprave civilne zaštite ranije su izvodili deminerske radove na više lokacija, a u narednom periodu planiran je nastavak deminerskih aktivnosti u općini Busovača na lokaciji Kula-Krčevine, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.