open-navfaktor-logo
search
Smotra
Na Manjači počela vježba OSBiH "Trenutni odgovor 23"
Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni "Mika Bosnić" na Manjači ozvaničen je početak vježbe "Trenutni odgovor 23", koja predstavlja redovno godišnje kondiciranje Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
29.05.2023. u 14:00
get url
text

Smotru od 290  pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić. General Ilić je naglasio važnost ove vježbe, te da je ovo jedan od glavnih događaja obuke u skladu sa glavnim planom obuke za 2023. godinu, a to je kondiciranje bataljonske borbene grupe u sklopu obaveza, odnosno programa koncepta razvoja operativnih sposobnosti. Naglasio je i profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OSBiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Na kraju je svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka.

Vježba "Trenutni odgovor 23", koja će trajati do 2. juna 2023. godine, predstavlja ocjenjivanje operativnih sposobnosti BGLP OSBiH, a realizovat će se putem nacionalnog "OCC E&F" koncepta ocjenjivanja. Da bi ovo bilo moguće, Zajednički štab Oružanih snaga BiH, u saradnji sa Komandom za obuku i doktrinu (KOiD), realizirao je i prvi domaći kurs "OCC E&F" ocjenjivača, koji će završetkom vježbe biti certificirani od NATO-a i tako povećati bazen ocjenjivača OSBiH.

FOTO: MOBiH

Na vježbi će se po prvi put u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na vježbama vanjskog ocjenjivanja izvoditi ofanzivne i defanzivne operacije u naseljenom mjestu, koristeći doniranu opremu od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstava Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ovo je i prilika da se unaprijedi implementacija partnerskog cilja "Borba kombinovanih rodova na urbanom terenu", te da jedinica, kao i ostale strukture OSBiH, sagleda nivo obučenosti u ovom veoma bitnom segmentu.

Pored generala Ilića, postrojavanju su prisustvovali direktor vježbe, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, vršilac dužnosti zamjenika komandanta za operacije Operativne komande OS BiH brigadir Mirzet Lubenović, komandant 5. pješadijske brigade brigadir Emir Kliko i načelnik S-3 4. pješadijske brigade brigadir Roberto Gašić te pripadnici NATO Štaba Sarajevo, saopćio je MOBiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.