open-navfaktor-logo
search
Asocijacija Bosna
Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida interaktivna digitalna platforma "Genocid.ba"
Bosanskohercegovačka dijaspora raspolaže izuzetnim potencijalima koji se vrlo često realizuju kroz NVO aktivizam.
09.12.2022. u 10:00
get url
text

Jedan od svježijih pozitivnih primjera je "Asocijacija Bosna" koju su pokrenuli mladi Bošnjaci iz Danske i Austrije. Njihov primarni cilj je da kroz korištenje savremenih tehničkih mogućnosti afirmišu kulturu sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.

- Naša organizacija je nastala iz jasne potrebe. Smatramo da ima prostora za djelovanje kao i davanja doprinosa kada je riječ o kulturi sjećanja genocida. Naša misija je krajnje jednostavna, a to je da želimo razvijati, pomagati i učestvovati u projektima iz digitalne, video produkcijske i izdavačke oblasti kada je riječ o Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na period iz 1992-1995. godine kada je nad Bosnom i Hercegovinom počinjena agresija, a nad Bošnjacima genocid. Želimo pomagati postojeća udruženja i projekte, a istovremeno sami raditi na vlastitom doprinosu - rekao je Sanjin Jakić iz "Asocijacije Bosna".

Digitalna i interaktivna platforma

U povodu 9. decembra, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida, "Asocijacija Bosna" će predstaviti svoj projekat digitalnog i interaktivnog predstavljanja genocida nad Bošnjacima, masovnih grobnica, logora…

- Platforma 'Genocid.ba' – Genocide Roadmap/Mapa genocida je prva digitalna i interaktivna platforma koja će prikazivati zločinačku i genocidnu putanju agresora na Bosnu i Hercegovinu počevši od prve masovne grobnice Sutina koja je nastala u proljeće 1992. godine nadomak Mostara pa sve do jula 1995. godine i dešavanja u i oko Srebrenice. Na platformi posjetilac će imati priliku da za svaki grad vidi sljedeće: intro, tok dešavanja - šta se dešavalo i kako, broj žrtava i prognanih, specifične priče koje su karakteristične za svaki grad. Za primjer navodimo priču Amile Džaferagić iz Biljana kao i post-ratni period sve kroz nekoliko klikova - pojašnjava Jakić.

Tim "Asocijacije Bosna" je za navedenu platformu razvio obiman portfolio sa ciljem da se u kontinuitetu dopunjava sa raznovrsnim sadržajem.

- Na međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida projekat najavljujemo, a sredinom 2023. godine platformu puštamo u eter kroz prvi video na bosanskom i engleskom jeziku. Cilj nam je da vremenom postanemo glavna edukacijska platforma školama u Evropskoj uniji kada je riječ o edukaciji i podacima o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, zbog čega planiramo razne oblike saradnje sa edukacijskim institucijama - dodaje Jakić.

Novo izdanje knjige Roya Gutmana "Svjedok genocida" 

Jedan od projekata koji je "Asocijacija Bosna" najavili je novo izdanje knjige Roya Gutmana "Svjedok genocida".

- Roy Gutman je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. On je pružio veliku podršku ideji platforme 'Genocid.ba'. Njegova izvještavanja u 'Newsdayu' koje je nagrađeno Pulitzerovom nagradom i koje je dokumentovano u knjizi 'Svjedok genocida', su spasila živote hiljadama ljudi. On je prvi nazvao dešavanja u Bosni i Hercegovini pravim imenom - genocidom. Zahvaljujući njemu, Edu Vulliyamiju i Pennyju Marshallu svijet je vidio šta se dešava u Bosni i Hercegovini. Njegova knjiga je štivo koje treba da čitamo i na koje treba da se vraćamo u kontinuitetu. Zbog svega navedenog nam je jako drago što smo prije mjesec dana potpisali ugovor i time stekli prava da na bosanskohercegovačko tržište sredinom naredne godine, 30 godina od prvog izdanja, objavimo novo izdanje knjige 'Svjedok genocida' - istakao je Jakić.

Projekat "Genocid.ba" zahtijeva kontinuirani rad na prikupljanju, obradi i objavljivanju materijala koji dokazuje agresiju i genocid u BiH.

- U kontinuitetu ćemo dodavati gradove na mapu, dok ne budemo imali sva mjesta koja su bila dio zločinačke i genocidne putanje agresora na Bosnu i Hercegovinu - objašnjava Jakić.

Nosioci ovog projekta su mladi profesionalci iz bosanskohercegovačke dijaspore koji su po zanimanju inžinjeri, web-developeri, content-menadžeri, odnosno osobe koje su na različite načine žrtve agresije.

- Ovo je njihov doprinos kulturi sjećanja. Osnovani smo u Danskoj, ali planiramo da otvorimo HUB organizaciju u Beču do kraja 2023. godine - kazao je Jakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.