open-navfaktor-logo
search
Kultura i tradicija
Na meniju delicije iz regije Abruzzo: Na "Sedmicu italijanske kuhinje" u Sarajevu stigle brojne zvanice
U Domu mladih u Sarajevu večeras je upriličen glavni susret na "Sedmici italijanske kuhinje u svijetu" (SCIM) za Bosnu i Hercegovinu, u organizaciji Italijanske ambasada u Sarajevu, a u saradnji sa italijanskom agencijom za vanjsku trgovinu ICE. 
16.11.2023. u 21:12
get url
text

U intrigantnoj "kreativnoj fuziji", kuhari iz regije Abruzzo Yuri Corsi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente su zajedno sa zvijezdom bosanskohercegovačke kuhinje Miranom Karićem pripremili delicije pred publikom među kojom je bilo i značajno prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.

- Ljubav prema dobroj hrani čini veliki dio našeg italijanskog bića i ide ruku pod ruku s kulturom, umjetnošću, turizmom i uvažavanjem lokalnih razlika, u sugestivnom susretu između tradicije, inovacije i održivosti. Osnovna tema ovogodišnjeg SCIM-a fokusira se na vezu između mediteranske prehrane i zdravog načina života: tema koja je također usko povezana sa sportskom diplomatijom i zato je od posebnog značaja u zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, koja će iduće godine proslaviti četrdesetu godišnjicu Zimskih olimpijskih igara 1984. Veliko nam je zadovoljstvo što valoriziramo regiju Abruzzo u ovogodišnjem izdanju Sedmice, i iskreno im se zahvaljujem što nas prate na ovom sjajnom putovanju, sastavljenom od okusa, harmonije i ljepote - kazao je italijanski ambasador Marco Di Ruzza. 

{$galerijaFotografija}

Potpredsjednik regije i osoba odgovorna za poljoprivredu regije Abruzzo, gospodin Emanuele Imprudente, kazao je da je "neophodno naglsitivažnost saradnje između šefova kuhinje iz Abruzza i bh. kuhinje, stvarajući zajednicu koja nadilazi granice, kombinujući tradiciju i ukuse". 

Inače, SCIM je jedan od aduta italijanske kulturne diplomatije u Bosni i Hercegovini, a ujedno je i izvanredna prilika za promociju kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu, kao i temeljna komunikacijska poluga u nastojanju da se promovira italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, iz koje je stigla delegacija od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa. Na ovoj manifestaciji kuhari iz Abruzza proputovat će cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremati tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje.

Među objektima koji će ugostiti kuhare nalaze se restorani Kibe Mahala, Spazio Gourmet, Margherita i La Tavola sa sjedištem u Sarajevu, restoran Kod Brke, koji se nalazi u Banjoj Luci i Hotel Buna kod Mostara. 

I ove godine u sklopu SCIM-a će, između ostalog, bit će organizirana obuka posvećena mlađim generacijama. Planirano je predavanje "Tehnike kuhanja regije Abruzzo" u Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi u Sarajevu, prestižnoj obrazovnoj ustanovi u glavnom gradu, a sve u korist njenih učenika.

 

DSC_0840.JPG
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.