open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Na misama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji za pomoć nastradalim u Turskoj i Siriji prikupljeno 240 hiljada KM
Župe i samostani u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u nedjelju, 19. februara pod svetim misama prikupljali su dodatnu milostinju za potresom stradala područja u Siriji i Turskoj te su skupili iznos od 240.000 KM.
06.03.2023. u 12:04
get url
text

Prispjeli novac će ekonomat nadbiskupije, kao što je i najavljeno, uplatiti na račun Caritasa BiH koji će ga onda preusmjeriti za ugrožene u spomenute dvije zemlje.

Prema odredbi Vrhbosanskog ordinarijata sve župe u nadbiskupiji, njih 155, zajedno sa samostanima u kojima se služe mise s narodom bile su pozvane u nedjelju, 19. februara prikupljati posebnu kolektu za potresom strada​​​​​​​la područja Sirije i Turske. U nekim župama ta akcija je nastavljena i kroz dvije naredne sedmice te je zaključena s nedjeljom, 5. marta. Tako se u konačnici došlo do iznosa od 240.000 KM.

Uz novčana sredstva u svim župama i samostanima također se molilo za sve stradale u razornom potresu te za sve one koji su ostali bez dragih osoba.

Ovom akcijom Vrhbosanska nadbiskupija priključila se brojnim institucijama i pojedincima koji su odlučili pružiti podršku i pomoć Siriji i Turskoj.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.