open-navfaktor-logo
search
Samo u BiH
Na nacionalnim spomenicima grade se teniski tereni i putevi, "ispadaju" kosti iz grobova
U Ilijašu gradili gasulhanu i imamasku kuće, pa potkopali nekropolu i ugrozili stećke, a nekropola sa stećcima i grobovi na lokalitetu Gračani u Konjicu je direktno ugrožena eksploatacijom pijeska
14.09.2019. u 18:47
get url
text

Nekropola sa stećcima na lokalitetu Navitak u selu Boganovići, općina Olovo, ugrožena je prokopavanjem i proširivanjem prilaznog puta stambenim objektima koji se nalaze u blizini nekropole. Nekropola je potkopana sa južne strane i iz grobnih mjesta ispadaju kosti onih koji su sahranjeni na tim mjestima! 

Nekropola sa stećcima i nišanima na Ozrenu u općini Ilijaš ugrožena je uslijed vandalizma - premještanja stećaka na lokalitetu Travnjak i prelaska motornih vozila preko stećaka na lokalitetu Bandijera, potom dezintegracije nekropola zbog dugogodišnjeg neodržavanja, nepovoljnih vremenskih utjecaja i niskog stepena svijesti članova PD Igman i uposlenika KJP Sarajevo-šume o vrijednostima spomenika iz perioda srednjeg vijeka i osmanske uprave u BiH.

Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara ugrožena je zbog izgradnje lokalnog puta kroz nekropolu, premještanja stećaka, utjecaja atmosferilija i dugotrajnog neodržavanja.

To su samo neki od primjera sa liste od 84 ugrožena nacionalna spomenika BiH Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.  


Nekropola u Boganovićima je potkopana sa južne strane

Razlozi zbog kojih su spomenici ugroženi su brojni, često je to neodržavanje, samonikla vegetacije, izloženost atmosferskim uticajima… ali česti su i primjeri gdje je ljudska ruka direktno kriva za uništavanje kulturnog blaga.  

Tako je npr. na historijskom području Stari grad Stolac nezakonito izgrađeno 15 križeva, od kojih je jedan izgrađen od betona i obložen kamenom iz zidova zaštićene tvrđave, a  Resulbegovića kuća u Trebinju ugrožena je zbog betoniranja ploče i izgradnje sportskih terena na prostoru zaštićenog spomenika!


Na Starom gradu Stolac nezakonito izgrađeno 15 križeva

Na nekropoli sa stećcima Srednje u Ilijašu započeti su radovi na izgradnji gasulhane i imamaske kuće, koji su potkopali nekropolu i ugrožavaju stećke. S druge strane, nekropola sa stećcima Bijača u Ljubuškom ugrožena je uslijed konzervatorsko-restauratorskih radova agresivnim hemijskim sredstvima, a nisu prethodno izvedeni arheološki radovi, tj. grobovi nisu istraženi.

Nekropola sa stećcima i grobovi na lokalitetu Gračani u Konjicu je direktno ugrožena eksploatacijom pijeska na lokalitetu, zbog čega se stvara klizište, dok je kulturni pejsaž – nekropole sa stećcima u selu Sovići, općina Jablanica ugroženo prirodnim klizištem, kao i inicijativom pojedinaca za izmještanjem nekropole unutar Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i Rama-Šćitu!


Ugrožena i nekropola sa stećcima na lokalitetu Gračani u Konjicu

Govoreći o ovoj temi, u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika kažu da su 2002. godine uspostavili Listu ugroženih nacionalnih spomenika za koje je potrebno sprovesti neophodne aktivnosti i time spriječiti njihovo potpuno uništenje.

- Ova Lista uspostavljena je i s ciljem usmjeravanja pažnje svih nadležnih institucija kao i mogućih donatora i investitora, na one slučajeve gdje nacionalnim spomenicima prijeti nestanak – objašnjavaju u Komisiji.

Kako kažu, ona predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija i podložna je promjenama u smislu kada se neko određeno dobro revitalizuje ili rekonstruiše, odnosno kada se uklone faktori koji ga ugrožavaju, dobro se skida sa liste.

- Isto tako, kada se utvrdi da nekom dobru prijeti nestanak ili je u lošem stanju usljed neodržavanja, takvo dobro se uvrsti na spomenutu listu – kažu u Komsiji.

Kriteriji za utvrđivanje najugroženijih spomenika su da on predstavlja rijedak ili jedinstven primjerak određenog tipa ili stila, da ima visoku vrijednost, veliki značaj za obnovu građanskog povjerenja i za implementaciju mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, da nije bio u potpunosti srušen tokom rata, da postoji opasnost da spomenik izgubi svoja najznačajnija svojstva ili da u potpunosti nestane usljed ljudskog djelovanja ili djelovanja prirode.

-  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u sklopu svojih redovnih aktivnosti monitoringa, prati i razmatra stanje u vezi sa nacionalnim spomenicima ugroženim nezakonitom izgradnjom, nestručnom rekonstrukcijom, neodržavanjem ili nekim drugim vidom destrukcije. Osim toga, Komisija ima dobru saradnju i sa lokalnom zajednicom, koja je do sada u više navrata informisala Komisiju o ugrožavanju ili destrukciji dobara – objašnjavaju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na osnovu rezultata provedenog monitoringa, Komisija preduzima i predlaže aktivnosti nadležnim institucijama na otklanjanju i ublažavanju faktora koji ugrožavaju spomenik. S obzirom na to da je implementacija odluka Komisije u nadležnosti vlada entiteta, odnosno Brčko distrikta, Komisija traži preduzimanje svih neophodnih mjera iz njihove nadležnosti s ciljem zaštite ugroženih spomenika.

- Bez obzira na vlasništvo, entitetske vlade su dužne osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju, rehabilitaciju nacionalnih spomenika i druge mjere potrebne za provedbu odluka Komisije. Vlade to i čine i u svojim budžetima osiguravaju sredstva za ovu namjenu. Međutim, zbog činjenice da je veliki broj kulturno-historijskih dobara porušen, a da se ostala dobra nalaze uglavnom u lošem stanju usljed neodržavanja, nedostatak finansijskih sredstava predstavlja veliki problem – zaključuju u Komisiji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.