open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Na Novalićev zahtjev povećat će se najniže penzije, ovo je treće povećanje penzija u ovoj godini
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila inicijativu o povećanju najnižih penzija, koju je pripremio premijer Federacije BiH.
13.10.2022. u 13:50
get url
text

Federalna ministrica finansija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje zaduženi su da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u FBiH u najvišem mogućem procentu, u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH.

I ranije u ovoj godini povećane penzije

U obrazloženju inicijative za povećanje najnižih penzija je navedeno da se Federacija BiH suočava sa značajnim inflatornim pritiscima.

Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, prije svega kao posljedica globalne pandemije i rata u Ukrajini, Vlada FBiH je već poduzela niz mjera kako bi zaštitila najranjivije kategorije.

U 2022. godini su već povećane penzije i boračke naknade, te značajno veća sredstva izdvojena za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane.

Također, usvojeni su zakoni koji pružaju materijalnu podršku određenim kategorijama, poput roditelja njegovatelja i djece koja dolaze iz materijalnog ugroženih porodica. Konačno, nemajući mogućnost da utiče na cijene plina i nafte, FBiH nastavlja sa subvencioniranjem cijene električne energije za domaćinstva, te ograničavanje marži kako bi spriječila moguće zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja većih profita.

Također, u inicijativi je navedeno da je rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godini omogućio Vladi Federacije BiH da dodatno interveniše u vidu pružanja jednokratne finansijske pomoći u iznosu od 100 KM kategorijama koje su posebno pogođene inflacijom, a radi se o penzionerima, korisnicima prava boračko-invalidske zaštite, osobama sa invaliditetom, civilnim žrtvama rata, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći i nezaposlenim osobama.

"Čvrsto držimo do svoje riječi"

Uvažavajući činjenicu da su penzioneri posebno teško pogođeni inflatornim udarima, te mogućnost intervencije na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, Vlada je opredijeljena da poveća najniže penzije u FBiH. Na ovaj način, Vlada ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, navodi se u saopćenju Vlade FBiH. 

Premijer Fadil Novalić danas je izjavio kako će ovo biti treće povećanje penzija u Federaciji. 

- Zadužio sam Federalno ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond PIO da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u Federaciji u najvišem mogućem procentu. Kao što vidite, čvrsto držimo do svoje riječi, ispunjavamo obećanja. Našim penzionerima smo pomogli  i subvencioniranjem računa za električnu energiju, te onim najugroženijim, podjelom paketa iz Robnih rezervi koja se nastavlja kroz dva naredna ciklusa - poručio je Novalić. 

Ističe da ovo povećanje nije jedina mjera usmjerena prema penzionerima.

Prvi put u historiji penzije rastu brže od plaća

- Važno je istaknuti: prvi put u historiji penzije rastu više i brže od plata, a penzioneri u Federaciji u znatno su boljoj poziciji u odnosu na one u drugim dijelovima zemlje. Kako smo to uspjeli? Prvo, uspjeli smo našu ekonomiju održati zdravom, ona se u Federaciji ozbiljno razvija.

Drugo, ono što ostaje kao trajna stečevina narodu od moje Vlade je Zakon o PIO. Od 2020. penzije se isplaćuju iz federalnog budžeta što znači da vam sad Federacija garantira redovnu isplatu. Koristim ovu priliku da podsjetim kako je još samo prije nekoliko godina Fond bio u dugu većem od 200 miliona KM, a danas je stabilan. S povećanjima penzija i redovnim isplatama na vrijeme počeli smo u martu 2018., tako je prosječna penzija porasla za 31, a minimalna za 35 posto.

Ovo je poštovane sugrađanke i sugrađani, rezultat rada ove Vlade s kojim činjenično možemo biti zadovoljni - istaknuo je Novalić zahvalivši penzionerima na podršci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.