open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Na području Busovače ekshumirani posmrtni ostaci osobe nestale 1993. godine
Na lokalitetu Jazvine u opštini Busovača, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka jedne osobe, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
05.04.2023. u 13:35
get url
text

Posmrtni ostaci su upućeni u JKP Gradska groblja Visoko na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1993. godine.

- Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine po nalogu postupajućeg tužioca koordinirala je rad ovlaštenih službenih lica. U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, vještak sudske medicine, te policijski službenici PS Busovača - naveli su iz Tužilaštva.

Posmrtni ostaci pronađeni su na nepristupačnoj lokaciji, nakon čega se pristupilo osiguranju lokacije i iskopavanju posmrtnih ostataka.

Pronalazak ovih posmrtnih ostataka rezultat je zajedničkog rada Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Instituta za nestale osobe BiH u okviru operativnog tima za traganje za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.