open-navfaktor-logo
search
Ibadet
Na području Muftijstva zeničkog bit će organiziran džuma-namaz za žene
Savjet Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja na posljednjoj sjednici donio je Odluku da se na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog omogući klanjanje džuma-namaza za žene
13.11.2019. u 13:33
get url
text

Savjet Muftijstva zeničkog donio je Odluku o organiziranju džuma-namaza za žene, prenosi portal muftijstvo.ba.

- Povodeći se nastojanjem aktivnijeg uključivanja žena u vjerske i društvene aktivnosti, imajući u vidu hadise Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s.: "Ne zabranjujte ženama da odlaze u džamije" (Muslim) i "Ako vas žene pitaju za dopuštenje da odu u džamiju, ne zabranjujte im" (Buhari), Savjet Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja na posljednjoj sjednici donio je Odluku da se na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog omogući klanjanje džuma-namaza za žene – navode iz Muftijstva.

Pojašnjavaju kako isključivanje žene iz ovog zajedničkog, vjersko-naučnog, socijalno-društvenog događaja, nema relevantnu religijsku argumentaciju.

- Iako ženama nije obavezno prisustvovati i klanjati džumu, u prisustvu žene džuma-namazu možemo pronaći brojne benefite, poput zbližavanja sa svojom zajednicom (džematom) – što može rezultirati produktivnim idejama, klanjanje u džematu koje je 27 puta vrednije od klanjanja kod kuće, slušanje hutbe i usvajanje novih informacija i samim tim širenje znanja i jačanje imana, itd. Uostalom, praksa u vrijeme poslanika Muhammeda, a.s., bila je da žene zajedno s njim u džematu klanjaju džuma-namaz – ističu iz Muftijstva.

Navode također kako se posebno važnim smatra prisustvo žena na džumama u povratničkim i manjim džematima, gdje džumu obavlja manji broj vjernika.

- Obavještavamo muslimanke na području Muftiluka zeničkog da će klanjanje džuma-namaza za žene biti organizirano u svim medžlisima Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, u sljedećim džamijama: MIZ Zenica: Bijela džamija u Novom Radakovu, MIZ Žepče: Džamije u džematima Vitlaci, Gornja Golubinja i Jastrebac, MIZ Zavidovići: Džamija gradskog džemata Lijeva obala, MIZ Maglaj: Gradska Vali Recep Yazicioglu džamija, MIZ Tešanj: Džamija u džematu Šije – Gornje Polje, MIZ Doboj: Gradska džamija Trnjak i MIZ Teslić: Džamija u džematu Kamenica – zaključuju iz Muftijstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.