open-navfaktor-logo
search
Nakon smjene
Na posao jutros došli i Rišljanin i Karišik; Obuća: Procedura imenovanja novog ministra je gotova stvar
U zgradi ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, jutros su se pojavila dva ministra, smjenjena Nizama Rišljanin i novoimenovani Nermin Karišik.
08.02.2021. u 17:30
get url
text

Rišljanin tvrdi da je o održavanju 10. vanredne sjednice skupštinske većine, kojom je predsjedavao Edim Fejzić i na kojoj je donesena odluka o njenoj smjeni, saznala iz medija.

- Došla sam na posao kako se od mene i očekivalo, s obzirom na to da me niko nije obavijestio o događajima koji su se desili 5. februara odnosno na desetoj vanrednoj sjednici. Kada sam došla u MUP, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović dostavila je dopis MUP-u i Upravi policije u kojem je naznačeno da se odluka o smjeni smatra ništavnom te da u skladu s tim i postupamo. Za sada nemamo nikakve druge zvanične obavijesti – navela je Rišljanin.

Napominje da je odluka predsjedavajuće Skupštine BPK stigla ranije, nego ona koju je dostavila Vlada BPK.

- Po tom pitanju nisam poduzela ništa dok se situacija ne razriješi da jasno i precizno znamo na čemu smo kada je u pitanju smjena i imenovanje novog ministra. Mene o dolasku novog ministra niko zvanično nije obavijestio. Čula sam da se u zgradi ministar pojavio, ali s obzirom da je i Uprava policije dobila Odluku predsjedavajuće Skupštine, oni su postupili po njoj. Dakle nisam zvanično obaviještena niti je dogovoren termin primopredaje i očekujem da zakonodavno tijelo da jasne upute kako postupati, a sve dok se to ne razjasni ja ću odgovoriti na sve zadatke koji sleduju ministra unutrašnjih poslova jer ukoliko predsjedavajuća smatra da je ništavno ja ću njenu odluku poštivati sve dok se ne utvrdi drugačije – istakla je smjenjena ministrica.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća tvrdi kako je jutros dobila odluke Skupštine u kojoj se potvrđuje smjena Nizame Rišljanin.

- Za Vladu BPK Goražde procedura imenovanja novog ministra je gotova stvar. Jutros sam u kabinet smijenjene ministrice poslala sve te odluke i mislim da nema nikakvih nejasnoća oko toga - kazala je premijerka BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.