open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija pruge
Na potezu od Čengić Vile prema Marijinom Dvoru užurbano se sređuju tramvajska stajališta
Stanovnici Sarajeva broje dane do prolaska tramvaja od Ilidže do Baščaršije. 
30.08.2023. u 18:44
get url
text
Malta, sanacija stajališta
Malta, sanacija stajališta

Iako se očekivalo od kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štete da tokom testne vožnje tramvajem 27. augusta od Ilidže do Marijinog Dvora kaže kada će se građani bh. prijestonice početi vozati tramvajem od Ilidže do Baščaršije, to nije učinio. Samo je rekao kako se projekat bliži kraju.

Rekonstrukcija tramvajske pruge je počela 2021. godine.

Posljednjih dana se može vidjeti kako su u fokusu tramvajska stajališta koja se užurbano saniraju a koja su oštećena tokom rekonstrukcije pruge. Radi se njihovo asfaltiranje.

- Žao mi je ovih radnika. Ljudi rade dan-noć. Radili su i na najvišim temperaturama da bi se Šteta mogao slikati u prsluku na gradilištu i u tramvaju na testnoj vožnji. Neka već jednom kaže datum kada ćemo se provozati do Baščaršije. Dosta mi je presjedanja, drskih vozača autobusa, gužvi. Da predahnemo više. Da je ljepše sa novom prugom, ljepše je, ali kada će više biti gotovo - komentariše starija Sarajka.

Vrijednost rekonstrukcije tramvajske pruge je oko 40 miliona KM. 

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijinog Dvora je počela u septembru prošle godine, a obnova od Ilidže do Čengić Vile je trajala od kraja augusta 2021. do septembra 2022.

Rok za završetak ukupne rekonstrukcije, od Ilidže do Marijinog Dvora, je nešto više od dvije godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.