open-navfaktor-logo
search
Poništavanje izbora
Na potezu Sud BiH: U CIK stiglo 11 žalbi na odluke o Srebrenici, Doboju i Travniku
Na adresu Centralne izborne komisije BiH stiglo je ukupno 11 žalbi na odluke o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, te na odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnika. 
25.01.2021. u 12:42
get url
text

Osam žalbi upućeno je na odluku o Doboju. Žalili su se SNSD, SP, SDS, DNS, Koalicija "Doboj u srcu", PDP, Narodni pokret "Banja Luka zove", Demos-Prva srpska demokratska stranka. 

Žalbe na odluku o poništavanju izbora u Srebrenici uputili su inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" i koalicija "Zajedno za Srebrenicu", dok je žalbu na odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Travnika uputio HDZBiH. 

VEZANI TEKST - Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju, utvrđene brojne izborne malverzacije

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH po svih 11 žalbi dužna je napisati izjašnjenje, te kompletnu dokumentaciju dostaviti Sudu BiH. 

Nakon što to bude urađeno, Sud BiH potom ima tri dana roka da se izjasni. Rok za dostavljanje žalbi istekao je u ponoć, u subotu, 23. januara.

Centralna izborna komisija BiH donijela je 21. januara odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

Također, usvojena je i odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik zbog smrti kandidata Mirsada Pece, kojem je potvrđen mandat načelnika. Kandidat SDA, podsjećamo, preminuo je na dan izbora. U Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, a u Srebrenici i Doboju ponovni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.