open-navfaktor-logo
search
Pravna bitka još traje
Na potezu Ustavni sud i Vijeće ministara: Hoće li ANUBiH konačno biti upisan u Registar
Pravna bitka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), kojoj Ministarstvo pravde BiH nije dozvolilo upis u državni Registar pravnih lica, još traje.
29.04.2021. u 21:02
get url
text

VEZANI TEKST - Ademović: Iza opstrukcije ANUBiH krije se klasični etnonacionalizam i negiranje države i njenih institucija

Kako je za Faktor kazao advokat Nedim Ademović, pravni zastupnik ANUBiH, ona se vodi u dva pravca.

- Imamo dvije adrese gdje nastojimo ostvariti pravo ANUBiH na registraciju. Prva je Ustavni sud BiH. Podnijeli smo zahtjev za provjeru poštivanja odluke Ustavnog suda BiH i sankcionisanje Ministarstva oravde BiH koje opstruiše ovaj proces.

Podsjećam, prema odluci Ustavnog suda BiH utvrđeno je da je povrijeđen princip pravne države i princip kontinuiteta pravnih propisa iz Ustava BiH zbog činjenice da je Akademiji nauka i umjetnosti BiH uskraćena registracija - kaže Ademović.

Istvremeno je upućena žalba Vijeću ministara BiH.

- Žalili smo se Vijeću ministara. Ovo je pitanje izvršenja presude Ustavnog suda BiH s kojim se nekog igra - ističe Ademović.

VEZANI TEKST - Čičić: ANUBiH nije upisana u Registar jer je jedan od stubova državnosti, neki bi da se sve svede na etnički nivo

I Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) je nedavno za Faktor dao svoje viđenje ovog problema.

- Ustavni sud BiH utvrdio je u novembru prošle godine da je odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti BiH za upis u registar suprotno demokratskom principu utvrđenom Ustavom BiH te suprotno ustavnom načelu kontinuiteta zakonskih propisa.

OHR podsjeća da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provesti na ispravan način - navodi se u odgovoru OHR-a na naš upit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.