open-navfaktor-logo
search
Domovi zdravlja
Na pregled kod radiologa čeka se više od tri mjeseca; Vlada KS i Ministarstvo zdravstva nisu to u stanju riješiti
Nakon što su sredinom prošlog mjeseca radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo sa Vladom KS postigli dogovor o povećanju najniže neto satnice, Vlada je obavezala sva tri sindikata (Sindikat radnika u zdravstvu KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) da u saradnji sa menadžementima zdravstvenih ustanova (sva tri nivoa primarni, sekundarni i tercijarni) ukinu liste čekanja na preglede do 31. decembra ove godine.
05.10.2023. u 13:13
get url
text

Prema riječima doc. dr. sc. Ademira Spahića, predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, kada je riječ o ovoj zdravstvenoj ustanovi, na nivou porodične medicine nema listi čekanja, dok se u specijalističko-konsultativnoj djelatnosti, za koju je, dodaje, u više navrata isticao kako ne bi trebala biti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da je treba reformisati, na neke preglede čeka i više od tri mjeseca.

Zakonski okviri

- Vidim da je najavljena rekonstrukcija Vlade KS, pa se nadam da će taj neko novi, ko bude došao, razmišljati i o tome - dodaje Spahić.

Kaže kako se na oftalmološke preglede te u savjetovalištu za dijabetes u domovima zdravlja čeka po 24 dana, kod neurologa 10, a za pregled kod interniste 15 dana. No najduže liste čekanja su na Radiologiji, za ultrazvučne preglede i one, ističe Spahić, prelaze tri mjeseca.

 Ademir Spahić

- Za one koji trebaju obični RTG pregled, i tu postoje liste čekanja i zavisno od doma zdravlja, pacijent čeka između 10 i 20 dana. Kad sve pogledate, mislim da građani KS puno čekaju na određene zdravstvene usluge i da se to moglo smanjiti. Ne vidim razlog zašto se, kada je riječ o listama čekanja za radiologa, to u skladu sa Zakonom o radu nije moglo riješiti. Postoje zakonski okviri kako menadžment svake javno-zdravstvene ustanove može riješiti liste čekanja, kao što su prekovremeni sati, stimulacije..., a sve za dobrobit pacijenata koji dugo čekaju na preglede - naglašava Spahić.

Zaključak sa sastanka održanog 15. septembra

Dodaje da su ispred sindikata već oformljene radne grupe koje obilaze domove zdravlje, prave evaluaciju kako bi se u saradnji sa menadžmentom pronašao način za smanjenje listi čekanja, odnosno njihovog ukidanja.

Kratkoročno rješenje

Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS, kaže kako je ovo najbolji dokaz onoga što sindikati unazad dvije godine ističu, a to je da oni kojima je to bio posao, resorno ministarstvo zdravstva i stručne komisije Vlade KS, nisu bili u stanju da riješe problem listi čekanja.

 Jasmin Avdović

- Mi ćemo u skladu sa našim stručnim timom i menadžmentom iznaći kratkoročno najbolje načine uz pomoć kojih će se liste čekanja smanjiti u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim sredstvima. Naglašavam, to je kratkoročno rješenje dok se problem trajno ne riješi uvođenjem normatizacije usluga u zdravstvu koja će pokazati - gdje i na kom nivou zdravstvene zaštite fali kadra, opreme i prostora kako bi usluga bila blagovremena, sigurna i kvalitetna - navodi Avdović.

Naglašava kako u mnogim službama u domovima zdravlja, osim kadra, fali i opreme.

- Krećemo sa provjerom koja će pokazati da li postoje pojedinci unutar sistema koji rade manje od onoga što bi trebali. Ako se utvrdi da jedna grupa zdravstvenih profesionalaca mjesečno ima određeni broj usluga, a da među njima postoje neki koji imaju trećinu ili manje usluga nego drugi, ukoliko taj manjak ne bude opravdan manjkom kadra, opreme i uvjeta za rad, takav radnik će morati raditi kao i njegove kolege - pojasnio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.