open-navfaktor-logo
search
Radiologija
Na pretrage magnetnom rezonancom pacijenti u SKB-u Mostar čekaju do osam mjeseci
Na radiologiji Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar najveća potražnja je za neuroradiološke MR pretrage, koje se, prema navodima iz te zdravstvene ustanove, čekaju u rasponu od jednog do osam mjeseci.
30.10.2022. u 10:49
get url
text

Zbog pandemije COVID-19 dio bolničkog sistema tokom protekle dvije godine bio je značajno usporen ili povremeno ograničen te je stoga, u tom razdoblju, primjetno smanjenje broja obrađenih pacijenata na Kliničkom zavodu za Radiologiju SKB-a Mostar.

Iz te bolnice kažu kako je to posljedično rezultiralo činjenicom da je u zadnje vrijeme povećan priljev pacijenata za radiološke dijagnostičke pretrage.

- Najveća potražnja odnosi se na neuroradiološke MR pretrage te se takvi pacijenti trenutno naručuju u rasponu od mjesec do osam mjeseci, u ovisnosti od uputne dijagnoze i žurnosti obrade prema pravilima struke – potvrdili su Feni iz SKB-a Mostar.

Kažu kako poduzimaju sve raspoložive načine kako bi ublažili pritisak povećanog broja pacijenata.

- Što se tiče nastojanja da smanjimo liste čekanja, poduzimamo sve raspoložive načine kako bismo ublažili pritisak povećanog broja pacijenata, od povećanog broja radnih sati u svrhu snimanja MR pretraga, angažiranja dodatnih suradnika kao i nabave novog MR uređaja - naglasili su.

Također ističu kako u stalnoj komunikaciji s ljekarima/ kliničarima i porodične medicine konstantno ukazuju na važnost dobre prosudbe pri indiciranju radioloških pretraga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.