open-navfaktor-logo
search
Vera Arnautović
Na prozivke Bečarevića o prljavom Sarajevu reagirala direktorica KJKP Rad: Želi dovesti svoj kadar...
Nakon što je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević obzanio da direktorica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Vera Arnautović prima više od 4.500 KM mjesečno, a da javnosti ne govori zbog čega je grad prljav, saopćenjem se oglasila i Arnautović.
07.07.2023. u 21:19
get url
text

Ona tvrdi da joj nije nepoznat ministrov zahtjev da se povuče sa mjesta v.d. direktorice "da bi ministar doveo na direktorsku poziciju sebi odgovarajući kadar", a o čemu je obavijestila Nadzorni odbor.

- KJKP Rad d.o.o. Sarajevo vrši prikupljanje i odvoz otpada sa svim raspoloživim kapacitetima i uspijeva da realizuje sve aktivnosti u skladu sa Operativnim planom održavanja čistoće. Zbog povećanih količina otpada koje se odlažu pored kontejnera poput kabastog otpada izvan termina, te građevinskog i zelenog otpada na javne površine, na pojedinim mjestima se dešava da se otpad pokupi umjesto u prvoj, u narednoj smjeni, ali nikada ne ostane neuklonjen - tvrdi direktorica "Rada".

VEZANI TEKST - Bečarević: Direktorica KJKP Rad prima više od 4.500 KM mjesečno, a javnosti ne govori zbog čega je grad prljav

Dodaje kako će ovaj vikend Rad pored redovnih aktivnosti, organizovati ranije planiranu vanrednu akciju prikupljanja kabastog otpada pored kontejnera čime će se podići nivo čistoće u Kantonu Sarajevu i "riješiti novonastala situacija koja je inače sezonskog tipa". 

Nadalje ona navodi kako Rad intenzivno radi na uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja otpadom kroz niz aktivnosti kao što je nedavno otvaranje dva reciklažna dvorišta u općinama Novo Sarajevo i Ilijaš, te postavljanje 275 zelenih otoka sa 770 novih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada i smanjenje količina otpada na deponiji Smiljevići.

- Građani mogu primjetiti koliko KJKP Rad uspijeva održati grad čistim, a sa kojim kapacitetima. Svjesni da u toku sezone trpimo veće opterećenje tražili smo i dobili odobrenje od Vlade KS za zapošljavanje 200 sezonskih radnika, a nažalost na javni poziv se prijavilo samo 39 zainteresovanih radnika.

O svemu navedenom redovno je obavješten nadležni ministar Bečarević i svi njegovi zahtjevi upućeni prema KJKP Rad su ispoštovani. Nije mi nepoznat zahtjev da se povučem sa mjesta v.d. direktorice da bi ministar doveo na direktorsku poziciju sebi odgovarajući kadar o čemu sam obavijestila Nadzorni odbor - poručuje Arnautović. 

Na sjednici Nadzornog odbora održanoj 02.06.2023.godine pokrenuta je procedura raspisivanja konkursa za izbor i imenovanje direktora i članova Uprave Preduzeća KJKP Rad.

U skladu sa procedurom Rad je dana 05. juna uputio dopis br. 11260/23 Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da predloži članove Komisije za provođenje konkursa za izbor i imenovanje direktora i članova Uprave KJKP Rad,a na koji još uvijek nije odgovoreno.

Potrebno je da resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom i procedurom predloži članove Komisije kako bi se uopće mogla provesti procedura za imenovanje direktora i članova Uprave KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, jer bez članova komisije Nadzorni odbor ne može objaviti konkurs niti započeti procedure izbora direktora i članova Uprave preduzeća - kaže Vera Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.