open-navfaktor-logo
search
INOBiH
Na Rači izvršena primopredaja posmrtnih ostataka između BiH i Srbije
Na osnovu Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba sklopljenog između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije danas je između dvije zemlje izvršena primopredaja posmrtnih ostataka pet preliminarno identifikovanih žrtava proteklog rata.
15.10.2020. u 17:26
get url
text

Institut za nestale osobe BiH je susjednoj Srbiji odnosno Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije predao posmrtne ostatke četiri osobe koje su ekshumirane u našoj zemlji ali je želja porodica bila da ti posmrtni ostaci budu zvanično identifikovani odnosno ukopani na području Srbije.

Srbiji su predati posmrtni ostaci Novke (Neđe) Lemez, rođene 1950. godine u mjestu Mravljače kod Foče. Ona je 1992. godine nestala u Sarajevu, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu pomoćni stadion Koševo u Sarajevu 1998. godine.

Komisija za nestala lica preuzela je i posmrtne ostatke Bosiljke (Luka) Mandić, rođene 1942. godine u Nevesinju. Ona je također nestala na području Sarajeva, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu groblja "Lav" u Sarajevu 1999. godine. U oba slučaja žrtve su konačno identifikovane 2019. godine, a porodice su izrazile želju da se njihovi posmrtni ostaci ukopaju na području Beograda.

Danas su Komisiji za nestala lica predatii posmrtni ostaci još dvije osobe za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti, a koje su su 1992. godine nestale na području Sarajeva. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu groblja "Lav" u Sarajevu 1999. godine. Zvanična identifikacija će biti upriličena u Republici Srbiji.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine je preuzeo nekompletne posmrtne ostatke jedne žrtve za koju se pretpostavlja da je srpske nacionalnosti i koja je 1992. godine nestala u mjestu Rožanj, općina Zvornik. Posmrtni ostaci ove žrtve su 1992. godine ukopane pod oznakom NN u Beogradu, a ekshumirani su 2004. godine.

Identitet žrtve je preliminarno utvrđen 2019. godine uz pomoć DNK metode. Naloženo je da Institut za nestale osobe BiH preuzme posmrtne ostatke ove žrtve kako bi se oni pohranili u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu do njihove konačne identifikacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.