open-navfaktor-logo
search
Zaposlenje u TK
Na raspolaganju dva miliona: Borci i članovi njihovih porodica mogu dobiti po 10.000 maraka za otvaranje radnog mjesta
Kantonalna Vlada izdvojila je dva miliona KM za zapošljavanje demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona. Po jedan milion KM planiran je za dodjelu grant sredstava fizičkim licima koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost, kao i za dodjelu grant sredstava privrednim društvima koja su u većinskom privatnom vlasništvu, a koja bi zaposlila osobe iz reda boračkih kategorija.
01.05.2023. u 08:11
get url
text

- Za samozapošljavanje se može dobiti 10.000 KM, dok iznos za privredna društva ovisi o tome koliko osoba iz boračke populacije ili članova njihovih porodica zapošljavaju - kaže Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.

Ono što je novina u odnosu na dosadašnju praksu, to je da se izdvajanjem finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja, odnosno proširenja djelatnosti na području TK i to na način da se afirmiše proizvodna djelatnost u odnosu na uslužnu.

- U prethodnim godinama kroz zapošljavanje i samozapošljavanje oko 300 osoba je dobijalo posao, a većina sredstava bila je iskorištena. Na temelju podataka iz prošle godine utrošeno je oko 1,8 miliona KM - kaže ministrica Dizdarević.

Pravo na dodjelu navedenih sredstava, imaju nezaposlene osobe propisane odredbama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.