open-navfaktor-logo
search
Beograd
Na Samitu nesvrstanih Dodika adekvatno svrstali, a najavio je da će predstavljati RS
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pristvuje danas Samitu nesvrstanih u Beogradu povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.
11.10.2021. u 11:32
get url
text

On je ranije izjavio da će na marginama Samita sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno bh. entiteta RS u Predsjedništvu BiH.

- Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su Džaferović i Komšić koji pokušavaju da se lažno predstavljaju, ja se ne predstavljam lažno - rekao je Dodik.

Dodik je, očekivano i jedino kako može, na Samitu govorio kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bez ikakvih prefiksa "srpski član" ili u ime entiteta RS. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine napis je koji stoji ispred Dodika na ovom skupu. Sve drugo bi bio međunarodni diplomatski skandal, jer RS je dio države Bosne i Hercegovine, kao takav ne postoji samostalno na međunarodnoj sceni. Iako, očekivano, on je na početku svoga govora sam sebe predstavio kao "srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji u ovom kolektivnom tijelu predstavlja narod i institucije iz Republike Srpske".

Tokom svoga govora za Bosnu i Hercegovinu je nazivao - našom zemljom.

Dodik je u svom govoru podsetio da je svijet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba prouzrokovanu širenjem koronavirusa.

- Ta situacija je pokazala slabost velikih i naizgled uređenih sistema poput Evropske unije, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pritom potpuno zaboravili na male zemlje koje su izvan navedenog sistema - rekao je Dodik.

Ističe da su se pokušaji da se pravovremeno osiguraju medicinska sredstva i oprema za borbu protiv virusa pretvorili u bespoštednu borbu, na štetu manjih i siromašnih, kao da, kako kaže, svi životi ne vrijede isto.

- Ova kriza potpuno je ogolila stvarni odnos velikih prema malima. Opet su male zemlje dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili važnost prijateljstva, poštovanja i solidarnosti u međunarodnim odnosima - naglasio je Dodik.

Kaže da Pokret nesvrstanih ni danas ne gubi iz vida međuzavisnost i kompleksnost odnosa između mira i sigurnosti i razvoja ljudskih prva.

Dodik je izrazio posebnu zabrinutost zbog činjenie da se svijet suočava sa stalnom eskalacijom političkih i vojnih sukoba, kao i migrantskom krizom, terorizmom, siromaštvom i klimatskim promjenama...

Ističe da ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena pobrojanih problema.

- BiH je zemlja pod protektoratom Sjedinjenih Američkih Država, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rešenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumijevanje i uplitanje međunarodnih aktera, mahom razvijenih zapadnoevropskih zemalja i svjetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primjenjivani kako devedesetih tako i danas, doveli su našu zemlju do ruba raspada - ističe Dodik.

Kaže da je BiH nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Vijeća sigurnosti da on radi u ovoj državi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.