open-navfaktor-logo
search
Sastali se danas
Na sastanku sa PIC-om: Trojka misli da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 11:05
get url
text
FOTO: SDP
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je sastanak kojem su prisustvovale delegacije stranaka Trojke predvođene predsjednicima, ambasadori zemalja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), kao i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Na sastanku je razmatrana trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na dijalog domaćih i međunarodnih aktera u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.
Delegacija stranaka Trojke je imala jedinstven stav da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize uz nepodijeljen stav o neupitnosti euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.
Također, predstavnici Trojke su izvijestili ambasadore o naporima koji su načinjeni u smjeru stabilizacije političkih prilika, ali i naveli crvene linije ispod kojih neće ići u daljim procesima na svim nivoima.
Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.
Odbačene su sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji. Ambasadori su naglasili da nikakvo ugrožavanje ustavnog ustrojstva BiH neće proći bez odgovora, kao i da cijene spremnost Trojke da vodi politiku dijaloga, saopćio je SDP.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.