open-navfaktor-logo
search
Ne(zakazivanje)
Na sjednici Zastupničkog doma FBiH o rebalansu budžeta 25. jula, šta je sa Domom naroda?
Dok Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ovom mjeseci zakazuje još jednu redovnu sjednicu i to 25. jula, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH još nije nijednu zakazao, a delegatima stižu materijali za sjednice na e-mail.
12.07.2023. u 14:03
get url
text

Zastupnički do FBiH je na posljednjoj redovnoj sjednici usvojio set energetksih zakona sa amandmanima HDZ-a za koje je struka rekla da su neprihvatljivi.

Dom naroda FBiH kojim predsjedava Tomislav Martinović (HDZ) još nije razmatrao ni set zakona iz oblasti električne energije.

- Poziv za redovnu sjednicu po Poslovniku bi trebao biti dostavljen 10 dana prije dana određenog za održavanje sjednice. U izuzetnim, hitnim slučajevima, može se sjednica sazvati i u kraćem roku od 10 dana.

Do danas nema naznaka za održavanje sjednice, mada očekujem da se održi krajem jula, to jeste poslije sjednice Zastupničkog doma FBiH. Delegatima je pored energetskih zakona dostavljen i rebalans budžeta FBiH za 2023. godinu - kazala nam je Aida Obuća, delegatkinja u Domu naroda FBiH.

Posljednja sjednica Doma naroda FBiH koja je održana 26. juna je kasnila skoro sat vremena. Na ovoj sjednici na poziv premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, a što je od njega zahtijevao Tomislav Martinović, povučena su tri energetska zakona. 

- Usaglašavanje tj. neslaganje oko povlačenje energetskih zakona sa sjednice je problematizirano na Kolegiju, što je i bio razlog kašnjenja sjednice. Ove situacije ukazuju na niz oprečnih stavova i kompromisa koje trenutna koalicija, koja uzgred ima većinu, ima prije svaka sjednice Doma naroda - kazala nam je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.