open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Na Skenderiji postavljena ograda za sigurnost pješaka i očuvanje stećaka
Ova ostavština naših bogumilskih predaka, koja se danas nalazi na lokalitetu Skenderije je 1893. godine izvađena iz korita rijeke Miljacke prilikom gradnje obližnjeg  željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most
06.09.2019. u 13:37
get url
text

Tokom proteklog perioda okončani su radovi na postavljanju zaštitne ograde duž obale Miljacke kod taksi štanda na Skenderiji. Projekat je finansirala Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 5.000 KM, dok je za izvođača odabrana građevinska firma Sela.

Osim povećanja stepena sigurnosti građana, posebno djece, primarni cilj ovog projekta je zaštita srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka, koji se nalaze duž lijeve obale rijeke između dva mosta.

Prije same montaže željezne ograde koja se dimenzijama i oblikom uklopila u postojeći ambijent, urađeno je betoniranje stopa za koje su pričvršćeni stubovi između kojih je na kraju ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara.

Ova ostavština naših bogumilskih predaka, koja se danas nalazi na lokalitetu Skenderije je 1893. godine izvađena iz korita rijeke Miljacke prilikom gradnje obližnjeg  željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom izvođenja radova spašeno samo njih dvanaest. Ovakve nadgrobne spomenike, po mnogo čemu jedinstvene u Evropi i svijetu, gradili su naši bogumilski preci i danas u užem centru grada nalaze se još samo ispred Filozofskog fakulteta i u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, dok u širem pojasu grada je evidentirano 37 lokaliteta sa stećcima od čega je najpoznatija nekropola sa stećcima i nišanima u selu Donji Močioci. Ovaj lokalitet je 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Općine Centar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.