open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Na Skupštini BPK izmjene Zakona: Ko će birati direktore škola, zašto su roditelji protiv
U toku je sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona na čijem dnevnom redu je i tačka o izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, a tiču se načina izbora direktora u osnovnim školama u Bosansko-podrinjskom kantonu, a protiv kojih su roditelji.
27.06.2023. u 11:51
get url
text
Skupština BPK
Skupština BPK

Izmjenama se želi da direktora biraju školski odbori, odnosno, da o izboru ne odlučuju i roditelji učenika.

- Obraćam vam se u ime roditelja 34 razreda Javne ustanove Osnovne škole "Fahrudin Fahro Baščelija" koji su učestvovali u anketi koju je organiziralo Vijeće roditelja škole povodom inicijative jednog skupštinskog zastupnika da se promijeni zakon o izboru direktora u osnovnim školama u BPK.

U svim anketnim razredima skoro jednoglasno roditelji su bili protiv promjene zakona, odnosno, oduzimanja prava nama roditeljima i starateljma u odabiru direktora u osnovnim školama koje pohađaju naša djeca, a pri tome ne tražite naše mišljenje, ne organizujete javnu raspravu o promjeni zakona makar to bio jedan član - navodi Elvira Kazagić, predsjednica Vijeća roditelja OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija", u pismu upućenom nadležnima i dodaje:

- Smatramo da ukoliko dođe do promjene zakona značajno ćete uskratiti naša prava. S obzirom na to da bi trebalo da su nam djeca na prvom mjestu, smatramo da morate preispitati vašu odluku jer u osnovnim školama ne trebaju podobni već sposobni direktori.

Zastupnica u Skupštini BPK Aida Obuća (SDA) nam je kazala kako je Klub SDA tražio da se ova tačka povuče sa dnevnog reda, ali to nije učinjeno.

- Predlagač izmjena je resorno ministarstvo (Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport). Ovaj zakon je prije 12 godina rađen uz podršku OSCE-a, riječ je o depolitizaciji izbora direktora. Sada to vraćaju kako bi školski odbor birao direktora - pojašnjava nam Obuća.

Resorna ministrica Adisa Alikadić-Herić, kako saznajemo je na odmoru, ne prisustvuje sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.