open-navfaktor-logo
search
Ogroman problem
Na "Smiljeviće" se može odlagati do aprila: Gdje će se odvoziti otpad i zašto Vlada KS ignoriše problem?
Na sarajevsku deponiju "Smiljevići" dnevno se odloži oko 500 tona otpada. Prošle godine na ovoj deponiji urađena je nova komunalna ploha na površini od 5.000 kvadratnih metara. Na ovom mjestu smeće će se moći odlagati najkasnije do aprila 2024. godine.
25.12.2023. u 18:40
get url
text

VEZANI TEKST - Bečarević o raspravi o deponiji Smiljevići u Skupštini KS: "Bolje" da sam otišao na koncert maestra Riccarda Mutija

Građani koji žive u okolini deponije "Smiljevići" već godinama zahtijevaju njeno zatvaranje jer zbog smrada ne mogu otvoriti prozore na svojim kućama. Isto predlažu i ekološka udruženja koja ovu deponiju nazivaju "ekološkom bombom", a i vlast u Novom Gradu, općini na čijoj teritoriji se nalazi deponija, također zahtijevaju njeno zatvaranje.

Šta će uraditi vlast u Kantonu Sarajevo bar da omogući nastavak rada ove deponije, pojasnio je za Faktor Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

- U budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu nije predviđena niti jedna marka za nastavak rada deponije "Smiljevići". Jedno je šta deklerativno pričaju na sjednicama Skupštine KS o deponiji, a u suštini ono što je napisano na papiru odudara od te priče. Kanton Sarajevo ulazi u fazu prezaduženosti, odnosno dostizanja zakonskog limita za dizanje kredita. Da bi se deponija proširila, potrebne su stotine miliona maraka i to ne može bez kredita. Šta ako dostignemo limit u zaduživanju za druge projekte, deponija će ostati još veći problem – ističe Bečarević.

Bivši ministar bio je zagovornik zatvaranja deponije "Smiljevići", ali to niko u kantonalnoj vlasti nije čuo.

- Dok sam bio u Vladi KS, slušao sam bajke da će se deponija urediti sa udruživanjem javnog i privatnog partnerstva. Da će se graditi na ovom mjestu energetska postrojenja za proizvodnju električne energije. Molio sam te ljudi u Vladi da prezentuju tu matematiku koliko će iznositi cijena proizvodnje struje kada uložite između 100 i 200 miliona eura u to postrojenje koje će proizvoditi struju. Ko će kupovati tu električnu energiju koja bi bila veoma skupa, koja bi iznosila oko 30 feninga po kilovat satu?

Pričali su i o izgradnji spalionice na deponiji, a i to bi koštalo minimalno 200 miliona maraka. Na koji način neko misli da počne sa ovim investicijama ako je Kanton Sarajevo blizu zakonske granice maksimalnog zaduženja? Došli smo u situaciju da se cijena odvoza otpada građanima i preduzećima dramatično poveća ili da se uzme kredit. Svaki privatnik ako bi ušao u posao sa Vladom KS, želi da zaradi i da što prije vrati novac koji je uložio, a to se može platiti samo sa enormnim povećanjem odvoza smeća što je nemoguće uraditi – pojašnjava Bečarević.

Uređenje deponije "Smiljevići" i ublažavanje problema o zagađenju zraka u Sarajevu su dva akutna problema KS koji se moraju bar početi rješavati.

- Upozoravao sam Vladu KS, dok sam bio ministar, da u 2024. godini moraju početi rješavati ova dva izrazito velika problema. Za čišći zrak predvidjeli su u budžetu za iduću godinu da se potroši 750 hiljada maraka i da se uzme kredit. Ovaj kredit bi bio za montoring praćenja (ne)čistoće zraka, a takvih podataka imamo desetke koji govore koliko je zagađen zrak.

Ova Vlada očito nema rješenja za ova dva problema, a u budžetu nisu predvidjeli da potroše niti jednu marku. Vlast namjerava da otvori još jednu novu plohu za odlaganje smeća u "Smiljevićima" i to bi trebala biti zadnja ploha za odlaganje smeća ili će ići na daljnje proširenje deponije, što će izazvati još veće probleme jer dolazite u sukob sa ljudima koji imaju kuće oko deponije i traže da se zatvori, a oni bi još i širili deponiju. Svaka ideja se mora odrediti u budžetu, a mi imamo samo priču bez pokrića – zaključuje Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.