open-navfaktor-logo
search
Bespovratni novac EU-a
Na šta će sarajevski Vodovod i kanalizacija potrošiti 2,5 miliona eura
Evropska komisija je 30. juna objavila novi finansijski paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu.
13.07.2023. u 08:00
get url
text

Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realizuju u Bosni i Hercegovini, a naša zemlja će, kako se navodi u saopćenju Delegacije Evropske unije, dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Jedan od tih projekata je unapređenja sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu. Cilj ovog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti oko četiri hiljade novih priključaka za domaćinstva. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdijevanja u širem području Kantona Sarajevo.

Sredstva su odobrena od Investicionog fonda Zapadni Balkan i u iznosu su od 2,5 miliona eura, potvrdili su nam u Vodovodu i kanalizaciji (ViK), a ovo javno preduzeće je i apliciralo za ovaj projekat.

- Od tih sredstava planirana je realizacija prioritetnih rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo u naselju Mošćanica – Faletići. Ugradit će se prstenovi cjevovoda oko stadiona Koševo i dvorane Zetra. Potisni cjevovod od pumpne stanice "Centar" do rezervoara "Bjelave", te rekonstrukcije cjevovoda u ulicama Reisa Fehima Spahe, Nahorevska, Humska, Ivanjska, Krivajska i Trebevićka – pojašnjavaju iz ViK-a.

Ovo su prioritetne lokacije zbog velikog broja kvarova, čestih popravki i curenja, detektovanih problema u funkcionisanju vodovodnog sistema, a uzrokovani su starim cjevovodima, dotrajalim spojevima, problemima sa pritiskom u mreži.  

- Ovo su lokaliteti na kojima se vodi borba za smanjenje gubitaka, postizanje bolje funkcionalnosti i urednosti vodosnabdijevanja, te još boljeg uređivanja sistema u smislu pridruživanja potrošača zonama kojima visinski i pripadaju. Iako su ovo projekti koji su se pokazali prioritetnim, vjerovatno odobreni iznos neće biti dovoljan kako bi se svi i realizirali – kažu u ViK-u.

U ovom javnom preduzeću se nadaju da sa ulaganjima neće stati, preduzimat će se dalje aktivnosti na apliciranju u slične fondove i finansijske institucije, sve u cilju postizanja i što je još važnije održavanja kontinuiteta rada na sistemu vodosnabdijevanja kakav ovaj sistem zahtijeva i zaslužuje. Implementacija ovog projekta će krenuti kada ViK dobije novac.

- Pošto se radi o bespovratnim, odnosno grant sredstvima, procedura će potrajati dok se na naš račun uplati 2,5 miliona eura. U samoj aplikaciji je i rečeno da će se ova sredstva realizovati uz Treću tranšu kredita EBRD-a. Projektna dokumentacija je u fazi pripreme, nakon završetka slijedi pribavljanje odobrenja za građenje, te priprema tenderske dokumentacije za izbor izvođača navedenih radova. KJKP Vodovod i kanalizacija ispunio je zahtjevne kriterije koji su bili propisani i u konačnici su nam sredstva i odobrena, a što predstavlja značajna dodatna sredstva koja će biti uložena u unapređenje sistema vodosnabdijevanja – ističu iz ViK-a.

ViK već izvodi radove u Drugoj tranši kredita EBRD-a koji iznosi oko 10 miliona eura, na popravci vodovodne mreže, a tek će uslijediti Treća tranša kredita nakon završetka Druge tranše.

- Zajam od EBRD-a su odvojena sredstva, to je kredit koji je podignut za poboljšanje u vodovodnom sistemu, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja gubitaka i on se već otplaćuje. Ovo o čemu je u ovom slučaju riječ su namjenska grant sredstva, ona se ne miješaju sa ovim sredstvima iz zajma, mada će se i ona vjerovatno implementirati preko EBRD-a. Za ova sredstva je aplicirano posebno, nezavisno od radova koji se izvode u drugoj tranši, drugi su lokaliteti, aplikacija je dopunjavana i ažurirana kroz više krugova kandidature do konačnog odobravanja sredstava, ali je sve sa istim ciljem, unapređenje sistema vodosnabdijevanja, smanjenje gubitaka, poboljšanje upravljivosti sistemom, poboljšanje energetske efikasnosti i generalno podizanje nivoa naših usluga – kazali su za Faktor iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.