open-navfaktor-logo
search
Građani zabrinuti
Na šta će se grijati Sarajlije naredne zime, sve poskupljuje, subvencija nema
Iako nije u potpunosti završila ni ova grijna sezona, barem po temperaturnim razlikama i u maju, te promjenama vremena iz dana u dan, neki građani već su krenuli u potragu ogrijeva za narednu sezonu.
12.05.2022. u 20:11
get url
text

VEZANI TEKST - Klub SDA predlagao izgradnju fabrike peleta, Vlada KS odbila, pa ipak krenula u realizaciju

Nekima je, kako nam kažu, ogrijeva nestalo u martu, ali se nisu nadali da će morati naložiti ili upaliti grijanje i u maju, a nadaju se da za tim neće biti potrebe u junu.

Obeshrabreni su građani Sarajeva kojima je već ovaj mjesec stigao veći račun za grijanju, što onima što se griju na plin što na centralno grijanje od KJKP Toplane.

Podsjećamo da je povećana cijena plina a ni dosadašnje subvencije Vlade KS neće biti, tako da možemo očekivati samo sve veće i veće račune i za korisnike KJKP Toplane i za korisnike Sarajevogasa.

VEZANI TEKST - Hoćete li proći jeftinije ako radijatori ostanu upaljeni cijeli dan na nižoj temperaturi?

Tako će se za stan od oko 60 kvadrata Toplanama plaćati oko 140 maraka mjesečno u sezoni, a 40 maraka van sezone.

Od 1. aprila prirodni gas u Bosni i Hercegovini ponovo je poskupio za 21,7 posto i ovo je drugo poskupljenje u 2022. godini, kada je gas poskupio u januaru za 14,95 posto.

Pogodilo je građane i poskupljenje peleta, za sva ona domaćinstva koja su zbog pogodnosti grijanja na pelet odustali od peći na ćumur ili drva.

Međutim krajem prošle godine cijena peleta je drastično narasla, pa se umjesto za 300 za tonu peleta moralo izdvojiti čak 500 i više maraka.

Podsjećamo i da je Vlada Kantona Sarajevo kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj koji finansira Švedska, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, prošle godine realizirala aktivnosti na implementaciji pilot projekta "Subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u KS".

Ovim projektom Vlada KS želi utjecati na smanjenje zagađenosti zraka, s obzirom na to da su brojna istraživanja pokazala da je jedan od glavnih uzročnika lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, u zimskom periodu, emisija zagađujućih tvari iz kućnih ložišta na čvrsta goriva.

VEZANI TEKST - Vlada KS odlučila: Skuplje centralno grijanje za 16,30 posto

Naime, građanima koji su ispunjavali uvjete omogućena je nabavka peći na pelet subvencioniranjem, i to iznosom do 70 posto od njene ukupne cijene odnosno iznosom do 5.000 KM.

Iako je cijena peleta u porastu brojnim građanima bi i ovaj vid pomoći značio mnogo, jer kako su kazali u razgovoru za Faktor, nemaju snage da unose tone ćumura u podrume, niti da lože i čiste peći, te da je rukovati peletom mnogo lakše i čišće.

Ministar privrede KS Adnan Delić najavio je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta što bi građanima omogućilo da, kako je kazao dođu do najkvalitetnijeg peleta po povoljnijim cijenama.

Kako nam je kazao jedan prodavac drvnih sortimenata već je počela potražnja drva za narednu sezonu, te da je veći broj kupaca nego ranijih godina. Cijena drva je, kako su nam kazali, trenutno 130 makara po metru koja zavisi od cijene nafte i od nabavke sirovina.

Kazali su nam i da je cijena bila drugačija prije 15 dana, pa ne mogu garantirati koja će cijena biti u narednom periodu, odnosno da li ćerasti, a što je i za očekivati s obzirom na situaciju.

VEZANI TEKST - Sarajevogas formirao nove cijene gasa, ponovo poskupljenje

Poskupljenje struje opet sa druge strane utječe na povećanje cijene uglja.

Kako je ranije za medije govorio Elvir Salihović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići veća je potražnja za ugljem te da su se cijene rasle do 20 posto.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da kupuju i grijalice i konvektore što zbog straha od velikih računa za plin što zbog straha od nestašice plina. Istim tim konvektorima planiraju grijati samo prostoriju koju koriste kako bi uštedili grijanje bez da uključuju plin ili lože peći za centralno grijanje.

Cijene sirovina i proizvoda rastu, računi također, plaće i penzije ostaju iste ili tek sa blagim povećanjem, pa ostaje da se nadamo da će zima biti blaga i da neće trebati puno ložiti niti pojačavati previše termostate u kućama i stanovima i da očekujemo da će Vlada KS imati sluha za probleme građana i ponovo subvencionirati račune potrošačima kao i nabavku peći na pelet, te nastaviti sa utopljavanjem zgrada kolektivnog stanovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.