open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Na tri lokacije: Ove godine izgradnja oko 150 stanova za mlade, bit će niža cijena kvadrata
Očekujemo da će se vrlo brzo krenuti sa izgradnjom zgrade u Aerodromskom naselju, gdje će biti stanovi za mlade, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.
11.05.2021. u 17:09
get url
text

Kako je saopćeno iz Press službe Kantona Sarajevo, Vlada KS se opredijelila da ove godine neće podržavati stambeno zbrinjavanje mladih kroz subvencioniranje već kroz podsticajnu stanogradnju i kupovinu stanova pod povoljnijim uvjetima.

Takozvana "podsticajna stanogradnja" će se vršiti preko Kantonalnog stambenog fonda i Fonda za izgradnju stanova za boračku populaciju.

- Kantonalni stambeni fond već ima završenu administrativnu podlogu za izgradnju zgrade sa ovom vrstom stanova u ulici Braće Mulića u Aerodromskom naselju, gdje je u toku izdavanje odobrenja za građenje, odnosno građevinske dozvole. Očekujemo da će se vrlo brzo krenuti sa raspisivanjem tendera za izgradnju ove zgrade i uvođenje izvođača radova na ovom lokalitetu - najavio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da Fond za izgradnju stanova već gradi dva objekta, na Šipu i Rosuljama, te da je u njima određeni broj stanova za mlade u KS pod uslovima koje im odredi resorno ministarstvo i Vlada KS.

Plan je da sa sva tri lokaliteta izgradnje bude osigurano po oko 50 stanova za mlade, što znači oko 150 stanova za ovu godinu.

Ministar Hadžiahmetović je istakao kako će uslovi biti niža cijena po kvadratu od tržišne, te omogućavanje kupovine stanova mladima pod povoljnim kreditnim uslovima.

Naveo je da bi tako cijena kvadratnog metra ovih stanova bila maksimalno između 1.400 i 1.500 KM, te dodao kako bi Ministarstvo i Vlada KS kroz povoljnije kreditiranje subvencionirali iznose kamata na uzete kredite.

- Sve ovo će biti dodatno precizirano kroz novi program sufinansiranja kupovine stanova za mlade koji je trenutno u pripremi - rekao je Hadžiahmetović.

Očekuje se da će u drugoj polovini juna biti objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Za realizaciju svih ovih aktivnosti u ovogodišnjem budžetu su osigurana četiri miliona KM, a plan je da kroz rebalans budžeta bude osiguran još milion KM.

- Ukoliko se obezbijedi ovaj puni iznos, to praktično znači da se prosječno umanjenje cijene stana i kamata iznositi u prosjeku preko 33.000 KM po stanu, što je trostruko više u odnosu na prethodni način subvencioniranja kada se isplaćivalo maksimalno 10.000 KM u gotovini po jednom stanu - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.