open-navfaktor-logo
search
Krajiški politički lonac
Na tribinama A-SDA i kolicije POMAK u prvim redovima najbliži saradnici Fikreta Abdića
Nije poznato kakva je sadašnja uloga Čovića u koaliciji A-SDA – POMAK, ali se očito još pokušava održati na političkoj sceni u tom dijelu BiH. Poznato je od ranije da su SDP i A-SDA u koaliciji, odnosno da A-SDA i POMAK u utrci za Predsjedništvo BiH podržavaju SDP-ovog kandidata Denisa Bećirovića
26.09.2018. u 19:10
get url
text

A-SDA i Koalicija POMAK koju predvode nekoliko (grado)načelnika sa područja Unsko-sanskog kantona održala je tribinu u utorak navečer u Velikoj Kladuši. Šaroliko društvo se okupilo na tribini, kao i inače u okviru ove koalicije, koja je odmah na početku formiranja samouvjereno najavila da će preuzeti vlast u tom kantonu.

Koaliciju predvode gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević, te načelnici Bužima Zikrija Duraković i Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić. Ko je od njih u kojoj stranci, ko je nezavisan i kako su se našli zajedno u koaliciji, poduža je priča, ali kraća verzija glasi – krajiški lonac začinjen ličnim interesima.

Zlatko Hujić, Nermin Ogrešević, Šuhret Fazlić i Zikrija Duraković

Na tribini u hotelu "Konak" predstavljeni su kandidati A-SDA i POMAK-a. Družinu je, između ostalih, iz prvog reda bodrio višestruko kompromitovani Esad Čović. Većini građana BiH to ime ne znači ništa, premda se radi o čovjeku iznimno zanimljive biografije.

Čović je bio jedan od najbližih saradnika ratnog zločinca Fikreta Abdića. Kao politički koordinator tada Abdićeve stranke DNZ i povjerenik DNZ-a za Bihać, a pred njegov izlazak iz zatvora, Čović je za BIRN 2011. godine izjavio: ''Dvije zemlje (BiH i Hrvatska, op. a.) su uvezane u političku shemu, i na jednoj i na drugoj strani postoje interesi da Fikret Adbić što duže ostane iza rešetaka. Mislim da bi dolazak Abdića na ove prostore BiH donio politički, ekonomski i društveni preokret''.

Radi se o čovjeku koji je godinama bio poželjan sagovornik medija u RS-u i Srbiji na temu ratne uloge generala Petog korpusa Atifa Dudakovića. Predstavljan je kao član kojekakvih komisija za istrage protiv Dudakovića i Petog korpusa, u čemu je doduše aktivno i učestvovao.

-Ratni komandant Petog korpusa Armije BiH general Atif Dudaković ima veoma moćne zaštitnike, kako u politici, tako i u Tužilaštvu i Sudu BiH, tako da nijedan dokaz o njegovim zločinima nije dovoljno jak za procesuiranje – jedna je od Čovićevih izjava za RTRS iz 2009. godine, gdje je potpisan kao "član Komisije za istraživanje ratnih zločina na području zapadnokrajiških općina".   

Čović je 1993. godine u Bihaću uhapšen kao zagovornik takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

-Zatvoren sam zbog suosnivanja ideje formiranja autonomije - rekao je u jednom intervjuu 2000. godine.

U zatvoru je proveo više od četiri godine zbog optužbe za rušenje ustavnog poretka BiH, terorizam i ubistvo. Za jedan dio optužbi odležao je u zatvoru, a za drugi dio je amnestiran.

Nakon političke karijere u Abdićevom DNZ-u, Čović je 2016. godine pristupio Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP). Kladuški SDP je tada saopćio da im je pristupio "doktor ekonomskih nauka Esad Čović". Inače, magistrirao je i doktorirao na jednom pod privatnih fakulteta u BiH, ali i to je zasebna priča.

-Dr. Čović je istakao kako mu je glavni cilj da kroz svoje naučno djelovanje doprinese ekonomskom razvoju Velike Kladuše, te da je uvjeren kako je ideologija i načela koju zastupa i zagovara Socijaldemokratska partija, a koja su itekako prisutna u samom izbornom programu Općinske organizacije SDP Velika Kladuša, izvrsna podloga za socijalno-ekonomski razvoj naše općine – navedeno je 12. maja 2016. godine na web stranici SDP-a Velike Kladuše.

Skupu je prisustvovao i Zlatko Dizdarević, bivši direktor Doma kulture u Velikoj Kladuši, također DNZ-ovac. Zanimljivo je da koalicija A-SDA – POMAK svoju izbornu kampanju zasniva na priči o navodnoj saradnji SDA i Laburista, sadašnje stranke Fikreta Abdića, njegove porodice i užeg kruga saradnika, dok istovremeno u prvim redovima njihovih tribina sjede neki od najvećih poštovalaca Abdićevog lika i djela.

Nije poznato kakva je sadašnja uloga Čovića u koaliciji A-SDA – POMAK, ali se očito još pokušava održati na političkoj sceni u tom dijelu BiH. Poznato je od ranije da su SDP i A-SDA u koaliciji, odnosno da A-SDA i POMAK u utrci za Predsjedništvo BiH podržavaju SDP-ovog kandidata Denisa Bećirovića. Kakav je konkretno dogovor sklopljen između koalicionih partnera, nije poznato javnosti, a ni većem broju užeg rukovodstva SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.