open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Na Vladi FBiH informacija kako je privatiziran FDS i šta se dešava sa Fabrikom duhana Mostar
Informacija na koji način je privatizirana Fabrike duhana Sarajevo (FDS), a koja je za 42,7 miliona KM 2016. godine prodata kompaniji British American Tobacco (BAT), kao i trenutna situacija sa Fabrikom duhana Mostar informacija je koja će se, prema saznanjima Faktora, naći na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu.
28.04.2022. u 12:56
get url
text

Informaciju je pripremilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

S obzirom na to da je prije izvjesnog vremena Nadzorni odbor privatiziranog FDS-a donio odluku o likvidaciji, nekoliko delegata iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je zatražilo formiranje komisije koja će istražiti privatizaciju i propadanje FDS-a i Fabrike duhana Mostar.

Nije odgovoreno kako se došlo do početne prodajne cijene 

U informaciji danas pripremljenoj za Vladu FBiH hronološki se navodi proces privatizacije FDS-a, te da je Federalna vlada 2015. godine donijela zaključak kojim je zadužila Agenciju za privatizaciju da odmah pripremi plan privatizacije, sa prijedlozima načina i modela privatizacije za osam privrednih društava iz "treće kategorije", a jedno od njih je i Fabrika duhana Sarajevo.

- Planom privatizacije u FBiH za 2016. godinu, bila je planirana prodaja državnog udjela u Fabrici duhana Sarajevo na koji je ovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje, kao i mišljenje na Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu FDS sa prijedlogom da je potrebno da Agencija za privatizaciju zbog transparentnosti ovog procesa, upozna Vladu Federacije o načinu određivanja početne cijene pa i dionica u iznosu od 83,50 KM.

Kako taj prijedlog Agencija nije prihvatila i ugradila u obrazloženje Prijedloga odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Fabrika duhana Sarajevo, te nakon provedene diskusije pa pitanju prijedloga odluke na sjednici Vlade, ministar ovog ministarstva (Šemsudin Dedić) bio je suzdržan kod donošenja konačne odluke - navodi se u Informaciji.

Dodaje se kako je Vlada Federacije na 63. sjednici održanoj 22.7.2016. godine, u skladu s navedenim planom privatizacije za 2016. godinu, a na prijedlog Agencije za privatizaciju, većinom glasova, uz jedan suzdržan glas, donijela odluku o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Fabrika duhana Sarajevo.

Vlada FBiH odobrila 50 hiljada za stečaj FDM, ali...

Prodaja državnog udjela u ovom privrednom društvu realizirana je 15.9.2016. godine putem berze. Kompletan proces prodaje vodila je Agencija za privatizaciju u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

FDS je prodat za 42,7 miliona KM kompaniji British American Tobacco (BAT).

Kada je riječ o Fabrici duhana Mostar, podsjeća se da je riječ o dioničkom društvu sa 67 posto učešća državnog kapitala, a koji je 2008. godine prodat kupcu iz Bugarske.

- Medutim, kupoprodajni ugovor je raskinut 2009. godine zbog nepoštivanja kupca. Nakon raskida kupoprodajnog ugovora, Agencija za privatizaciju je nekoliko puta raspisivala javni poziv za prodaju državnog kapitala u ovom privrednom društvu, ali prodaja nije ostvarena. U proteklom periodu ovo ministarstvo je nekoliko puta predlagalo pokretanje stečaja u ovom privrednom društvu, ali nije bilo uvjeta za to - navodi se u informaciji i dodaje da je ovo privredno društvo neaktivno od 2009. godine.

U informaciji, između ostalog, stoji kako je Vlada FBiH 20. maja 2021. godine odobrila 50 hiljada KM za pokretanje stečajnog postupka u Fabrici duhana Mostar.

- Također, Vlada Federacije je zadužila Federalno ministarstvo finansija da za slijedeću sjednicu Vlade, pripremi prijedlog Odluke o odobravnju sredstava Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali Federalno ministarstvo finansija do danas nije pripremilo navedenu Odluku o izdvajanju sredstava, iako je ovo ministarstvo u više navrata, usmenim i pisanim putem, tražilo realizaciju obaveza - navodi se u Informaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Ukazuje se da se na Općinskom sudu u Mostaru vode postupci protiv FD Mostar.

Stečaj ili likvidacija FDM?

- Treba naglasiti da Vlada Federacije i ovo Ministarstvo jedino iz medija dobija informacije o "prodaji" i "prodajama u sudskim postupcima" imovine Fabrike duhana Mostar. Izvršene su provjere i utvrđeno da u Izvodu iz sudskog registra ovog privrednog društva nema unesenih promjena. Radi toga je sa ekspertima koji pružaju pravnu pomoć i Kabinetom premijera 23.2.2022. godine, održan konsultativni sastanak i zaključeno je da je neophodno izvršiti uvid u dokumentaciju koja se nalazi u Sudu, to s obzirom na stanje u ovom privrednom društvu organizirati sastanak sa predsjednikom Općinskog suda u Mostaru, na kojem bi se utvrdilo koja je opcija (stečaj iii likvidacija) sa stanovišta Suda provodiva. Spomenute aktivnosti su u toku - stoji u Informaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.