open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Na Vlašiću pronađena lokacija sa posmrtnim ostacima više osoba
Na lokalitetu Duboki potok, u općini Sekender Vakuf/Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).  
06.06.2020. u 16:03
get url
text

Tužilac i stručni saradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka - Duboki potok, na planini Vlašić.

- Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići - Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine, preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 


Tokom procesa ekshumacije bit će angažovani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti. Osim predstavnika Tužilaštva BiH, na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS.  Ekshumacija će se nastaviti u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.