open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
"Na vrijeme": Vijeće ministara o troškovniku za EXPO Dubai i ukidanju viza za turiste tokom ljeta 2021.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija zakazao je za četvrtak redovnu sjednicu Vijeća ministara BiH sa oko 40 tačaka dnevnog reda.
22.02.2022. u 18:21
get url
text

Pred ministrima su uglavnom međunarodni sporazumi te ugovori o zajmu i grant sredstvima, ali i tačke koje su skoro pa zakašnjele.

VEZANI TEKST - Ukidanje viza turistima iz Arabije skinuto s dnevnog reda, neriješen i problem učešća na EXPO

Tako je planirano da se u drugom krugu glasanja članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izjasne o izmjenama i dopunama Odluke o vizama kojim se privremeno ukidaju vize turistima Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva. Kako je tada rečeno, privremeno je značilo do 15. oktobra 2021. godine.

U planu je i izjašnjenje o troškovniku za učešće Bosne i Hercegovine na sajmu EXPO 2020. u Dubaiju, koji je uveliko počeo.

Obje ove tačke prošle godine nisu dobile podršku, a u julu su i skinute s dnevnog reda, da bi potom uslijedila blokada institucija Bosne i Hercegovine na koju su se odlučile parlamentarne stranke iz bh. entiteta RS. Za to vrijeme u Vijeću ministara BH su se "nakupile" stotine akata koje je trebalo riješiti.

Na dnevnom redu je i ugovor o šest miliona eura granta za ublažavanje posljedica pandemije na mala, miro srednja preduzeća, zatim zajam za dionice na autocesti na Koridoru Vc, inicijativa za vođenje pregovora radi zaključenja ugovora o zajmu za tramvajsku prugu Ilidža - Hrasnica u Kantonu Sarajevu.

Raspravljat će se i o imenovanju članova komisije za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH, te listi 14 najuspješnijih kandidata za članove vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, kao i o odobrenju tekuće rezerve za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.