open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
Na zahtjev Marinković-Lepić prekinuta sjednica, imenovanje Vukoje u Ustavni sud nije išlo po planu HDZ-a i "Trojke"
Nakon dvosatne pauze u radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković-Lepić je zatražila prekid vanredne sjednice, što je i učinjeno.
06.07.2023. u 14:21
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto članovi SDA, SBiH, DF-a i NES-a nisu došli na sjednicu, koga "Trojka" i HDZ žele izbaciti iz Komisije?

Komentirajući ovaj zahtjev Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a je kazao kako će se sjednica prekinuti jer "Trojka" i HDZ nisu našli načina kako imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bliskog HDZ-u.

- Ovdje smo četiri sata izgubili u pauzama. Jasno mi je da neki ljudi ne vole raditi da iz većine bježe od odgovornosti. Nije uspio plan kojim biste izvršili imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Neka vam je na čast sjednica koja je koštala Federaciju. Nadam se da ćete imati većinu za redovnu sjednicu - rekao je Mešalić.

Danas je bila zakazana vanredna i redovna sjednica a u međuvremenu i sjednica Komisije za izbor i imenovanje kako bi se popunilo ovo radno tijelo uklonili nepodobni članovi iz Komsije i čime bi se otvorio put za imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda.

Sastanak Komisije nije održan jer nije bilo kvoruma.

Marinković-Lepić nakon što je saslušala Mešalića opomenula je zastupnike sa riječima "mir u publici" kao da se radi o koncertu a ne sjednici najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji. 

Sjednica je prekinuta dok se ne steknu uvjeti za njen nastavak. Za prekid sjednice je glasao 51 zastupnik, 28 je bilo protiv i 12 suzdržanih. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.