open-navfaktor-logo
search
Pokrenut postupak
Na zahtjev policije KS: Konaković i ostali dat će izjave kad izađu iz samoizolacije
Nakon što je na društvenoj mreži Facebook objavljena fotografija na kojoj se nalazi Elmedin Konaković, zajedno sa stranačkim kolegama iz Naroda i pravde Vedranom Jakupovićem, Amelom Mekićem, Ramizom Turuljom i još nekoliko prijatelja u Bečkoj kafani hotela Europa, sarajevska policija pokrenula je istragu s ciljem utvrđivanja njihove eventualne prekršajne odgovornosti.
25.06.2020. u 15:41
get url
text

Fotografija je, podsjećamo, na ovoj društvenoj mreži objavljena 24. maja, kada su na snazi još bile mjere zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Faktor su potvrdili da su u vezi s ovim događajem za šest osoba upućeni pozivi da se jave u službene prostorije radi uzimanja izjava.

Prethodno su pripadnici policije pregledali zapise videonadzora koji je po naredbi suda izuzet iz objekta.

Međutim, s obzirom na to da se radi o osobama kod kojih je u međuvremenu potvrđeno prisustvo koronavirusa ili su bili u kontaktima sa osobama kod kojih je virus potvrđen, njihovo saslušanje u policiji zasad nije moguće.

- O tome je upoznat dežurni sudija Prekršajnog Odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, te će se, nakon konsultacija sa njim, rad na ovom predmetu nastaviti kad protekne vrijeme određeno za izolaciju od nadležnih zdravstvenih ustanova - kazali su nam u MUP-u KS.

Iz policije su precizirali da će policijski službenici po uputama sudije morati uzeti pisane izjave prije nego se eventualno pokrene prekršajni postupak, a kako bi se utvrdile i razjasnile okolnosti koje se odnose na eventualno kršenje naredbi nadležnih štabova koje su bile aktuelne u vrijeme događaja.

VEZANI TEKST - I političar prekršio zakon: Zašto je Elmedin Konaković važniji od Halida Bešlića, Šerifa Konjevića, Staše Košarca...

Podsjetimo da je 18. maja prekršajnu prijavu zbog nenošenja maske dobio i Safet Šabović, načelnik Prve PU. Policijski načelnik iz sarajevske općine Stari Grad tada je bez zaštitne maske prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice postrojavanja pripadnika Prve brigade policije Stari Grad i nakon objave u medijima stigla ga je kazna.

Najveću prašinu u javnosti podigao je korona-dernek u sarajevskom Golf klubu početkom maja, a posljedice su se očitavale u vidu ostavki, prekršajnih prijava, medijskih hajki na aktere događaja, a pojedini učesnici su se u medijskim istupima pravdali, dok su se pripadnici sedme sile utrkivali ko će iznijeti sočniji detalj.

Svi koji su zatečeni na derneku ekspresno su kažnjeni sa po 500 KM.

Samo 20 dana poslije, na "sijelo" u Bečkoj kafani gotovo potpuno je izostala reakcija javnosti, a odgovornost okupljenih još se utvrđuje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.