open-navfaktor-logo
search
Nova afera
Nabavka medicinske opreme: Dva i po miliona agenciji Travel For Fun od Instituta za javno zdravstvo RS-a
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske 10. aprila ove godine potpisao je ugovor sa turističkom agencijom Travel For Fun u vrijednosti od 2.388.500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji Republike Srpske, piše portal Infoveza.
30.04.2020. u 16:58
get url
text

Postupak javne nabavke je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a turistička agencija Travel For Fun je jedini ponuđač s kim su pregovarali.

Izvori Infoveze tvrde da navedena turistička agencija kod Agencije za lijekove BiH nije registrovana za promet medicinske opreme, ali da joj dozvola agencije nije ni potrebna jer se očigledno radi o, kako su rekli, "prečici do zarade".

FOTO: Infoveza/Screenshot

Na internet prezentaciji turističke agencije stoji da su "agencija koja svoj pristup u potpunosti fokusira na putnika i njegovo iskustvo u toku putovanja", kao i da žele "omogućiti svakom našem putniku potpuni doživljaj destinacije, atmosfere, naroda i svega što nosi putovanje, bilo da se radi o individualnom ili kolektivnom aranžmanu".

Direktor agencije Travel For Fun je Saša Marković, bivši rukovodilac Omladinskog komunikativnog centra (OKC) koji je, prema riječima izvora Infoveze iz OKC-a, centar ostavio u dugu od 300.000 konvertibilnih maraka. Infoveza još čeka potvrdu porezne uprave u vezi s ovim navodima.

Agencija Travel For Fun od javnosti krije podatke o svojim finansijama i broju zaposlenih, ali ono što je posebno pitanje za istražne organe jeste otkud turističkoj agenciji novac za nabavku 80.500 zaštitnih odijela i maski, navodi se na portalu Infoveza.

Sa druge strane, posebna je tema v. d. direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, zastupnica Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Radi se o bračnom paru iz preletačke hobotnice, nekadašnjim ostrašćenim SDS-ovcima, piše Infoveza.

Predsjednik US Nenad Stevandić se nalazi na čelu Tima za praćenje provođenja mjera i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.