open-navfaktor-logo
search
Institucije BiH
Nabavke nisu trpjele u 2021: Stotine hiljada maraka za aviokarte, Dodik trošio i za maske s logom
Rad institucija Bosne i Hercegovine u prošloj godini je bio sve samo ne efikasan. Razlog tome je i u činjenici da su parlamentarne stranke iz RS-a krajem jula odlučile bojkotovati donošenje odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. No javne nabavke nisu trpjele.
04.01.2022. u 12:22
get url
text

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ali i prema obrascima koji su objavljeni na web stranicama institucija BiH, vidljivo je da je velika potrošnja bila na održavanje vozila, ali i usluge nabavke aviokarata i organizacije planiranih službenih putovanja.

VEZANI TEKST - Ugostiteljski servis Vlade RS-a daje skoro 10.000 KM mjesečno na pića

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine tako je prošle godine sklopilo ugovore vrijedne više od 290.000 KM samo za opravku i održavanje službenih vozila. Za usluge, kako se to naziva, "posredovanja u prodaji aviokarata i organizovanje službenih putovanja" sklopljen je ugovor od 134.550 KM.

Bilo je nabavki kancelarijskog materijala, a zanimljiv detalj je da je oko 2.400 KM novca dato za izradu maski za lice s logom za potrebe kabineta člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji je inicirao bojkot rada institucija BiH čiji je budžet trošio, a potom i donošenje zaključaka NSRS-a o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija nakon čega je Tužilaštvu BiH pokrenulo istragu protiv zvaničnika iz RS-a zbog napada na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Dio javnih nabavki Predsjedništva BiH

Generalni sekretarijat Vjeća ministara BiH je u 2021. sklopio dvogodišnji ugovor po kojem će dati 107.100 KM za gorivo i "drugi potrošni materijal", a za usluge prodaje aviokarata 160.000 KM.

I u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine planiraju putovanja na duže vrijeme pa su tako objavili tender težak 400.000 KM za aviokarte za naredne dvije godine. U planu je i 66.000 KM za kancelarijsku opremu, dok su, između ostalog, dali 1.800 KM samo za folije za službena vozila i 6.870 KM za tapaciranje stolica u Bijeloj sali Parlamenta BiH, u kojoj se održavaju i sjednice Doma naroda, kada ih ima.

VEZANI TEKST - Rezultati rada u 2021: Očekivali kandidatski status, obećali raditi maksimalno predano, ali...

I dok je Vijeće ministara BiH završavalo jednu od najneefikasnijih godina, za potrebe kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije krajem 2021. godine je izmijenjen plan javnih nabavki kako bi pretposljednji dan stare godine bio sklopljen ugovor za kupovinu protokolarnih poklona u iznosu od 4.950 KM.

Za potrebe predsjedavajućeg Vijeća ministara potrošeno je i, između ostalog, 6.900 KM kako bi bila iznajmljena oprema za organizaciju profesionalne videokonferencije.

Prema podacima iz 2021, Služba za zajedničke poslove institucija BiH za dvogodišnju nabavku čajeva isplanirala je dati 12.700 KM, zatim 243.200 KM za rasvjetu, 66.600 KM za ribu... Za nabavku toalet papira i ubrusa sklopljen je ugovor po kojem će samo za četiri mjeseca biti izdvojeno 137.400 KM, a za osmomjesečnu nabavku piva 3.400 KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u 2021. godini je kupilo i službeno vozilo za 46.800 KM. Ministarstvo finansija i trezora BiH za usluge posredovanja u prodaji aviokarata za tri godine planira dati 174.300 KM, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH 468.000 KM za godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.