open-navfaktor-logo
search
TIBiH
Načelnik Kalinovika prijavljen zbog sukoba interesa: Njegovom preduzeću Općina isplatila 137.000 KM
Transparency International u Bosni i Hercegovini prijavio je načelnika Općine Kalinovik entitetskoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a jer je općinska administracija njegovom privatnom preduzeću isplatila 137.600 KM na ime ugostiteljskih usluga.
12.04.2022. u 09:38
get url
text

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje vlasnik je privatne firme Blondi d.o.o koja je ugovor za spomenute usluge pružane tokom cijele 2020. godine zaključila sa Općinom 19. 12. 2020. godine.

Radomir Sladoje je do izbora za načelnika 2020. godine obavljao funkciju zamjenika načelnika ove općine, što se također smatra izvršnom funkcijom po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa RS-a koji zabranjuje nosiocima izvršnih funkcija da budu u organima privrednih društava koja posluju sa institucijama vlasti, ako vrijednost posla prelazi 30.000 KM.

Pored ovih ugovora privatna firma načelnika Kalinovika godinama dobija poslove nabavke goriva za Šumsko gazdinstvo Zelengora, a samo u 2021. godini dobili su ugovor vrijedan oko 89.000 KM. Indikativno je da je ove poslove privatnom preduzeću čiji je vlasnik načelnik Radomir Sladoje, dodijelilo ŠG Zelengora kojim upravlja aktuelni zamjenik načelnika Kalinovika Đorđe Sladoje, saopćio je TIBiH.

On pored funkcije zamjenika načelnika istovremeno obavlja funkciju v. d. direktora ovog javnog preduzeća što je također zabranjeno Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, ali nadležna Komisija godinama ne odustaje od stava da "vršilac dužnosti direktora nije direktor" i da "zavisno preduzeće nije javno preduzeće" u smislu ovog zakona.

Pored poslova sa Šumama RS-a, privatno preduzeće načelnika Kalinovika dobijalo je u prethodnom periodu i ugovore od lokalnog komunalnog preduzeća JKP RAD Kalinovik, također za nabavku goriva, a vrijednost okvirnog sporazuma sklopljenog za 2021. godinu iznosu oko 21.000 KM.

Interesantno je da su po javno dostupnim podacima prihodi privatnog preduzeća načelnika Kalinovika Blondi d.o.o u 2020. godini iznosili 1,2 miliona KM, a u 2019. godini 1,9 miliona KM dok budžet ove male općine iznosi 2,9 miliona KM.

Također, kada se govori o sukobu interesa, treba istaći i da je Općina Kalinovik kupila na kredit propalu Drvnu industriju, a potom je, prema pisanju medija, iznajmila firmi u vlasništvu kćerke aktuelnog načelnika Elene Sladoje, koja je samo u 2019. godini imala prihode više od 900.000 KM.

Zbog ovog i sličnih primjera Transparency International u BiH već dugo se zalaže za unapređenje zakona o sukobu interesa na svim nivoima kako bi se privatnim preduzećima u vlasništvu funkcionera i članova njihove uže porodice zabranila svaka vrsta poslovanja sa javnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.