open-navfaktor-logo
search
Razgovor s povodom
Načelnik Mirnes Bajtarević: Želimo pokazati svijetu da Kakanj nisu samo dimnjaci i kamenolomi
Mirnes Bajtarević, načelnik Kaknja, odlučio je kako će ova općina, umjesto muzičkoj zvijezdi za svečani doček Nove godine, novac preusmjeriti onima kojima je najpotrebniji - penzionerima.
18.12.2022. u 09:01
get url
text

Ovim gestom Bajtarević je oduševio stanovnike Kaknja.

- S obzirom na situaciju kakva jeste u društvu, odlučili smo da nećemo praviti doček za Novu godinu 31. decembra. Dok moji sugrađani penzioneri s tako malom penzijom plaćaju litar ulja 4 KM, nemam srca isplatiti desetine hiljada maraka narodnog novca nekoj muzičkoj zvijezdi za 2-3 sata nastupa u novogodišnjoj noći.

Tih 45.000 KM će biti iznos subvencije najugroženijim penzionerima za 2023. godinu. Na taj način želimo im pomoći u plaćanju njihovih komunalnih računa ili sličnih obaveza. Imat ćemo tri koncerta, a većim dijelom ćemo se oslanjati na domaće snage. Koncerti neće biti 31. decembra. Bit će i zabave za mališane, ali i paketića za one koje kao društvo i zajednica nikada ne smijemo zaboravljati. Tako ćemo podijeliti paketiće djeci koja su oboljela od dijabetesa tipa 1, nekim hraniteljskim porodicama, i grupi djece koja pohađa kakanjske vrtiće, s obzirom da će učestvovati u priredbi koja se organizira – kaže za Faktor načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević.

Prvi čovjek Kaknja ističe da ovo nije prvi put da se sredstva za proslavu Nove godine preusmjere za druge potrebe.

- Načelnik Nermin Mandra je 2016. godine sredstva za novogodišnji doček preusmjerio za liječenje jednog dječaka. Ove godine smo odlučili pomoći penzionerima i vjerujem da će to građani prepoznati – nastavlja Bajtarević.

Načelnik Kaknja je omiljen među sugrađanima. Uvijek im je dostupan i ne krije se od njih prebacujući odgovornost na općinsku administraciju. Rođen je 29. septembra 1979. godine u Kaknju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, smjer finansijsko računovodstvo. Tokom i nakon srednje škole imao je značajan društveni angažman.

Od 1998. do 2007. radio je prvo kao vanjski saradnik, a zatim i kao voditelj i urednik u programu Radija Kakanj u redakcijama muzičkog i sportskog programa. Bio je član Savjetodavnog odbora Premijera Vlade ZDK, horske grupe KUD "DIKAN"…

Amel Tuka i načelnik Bajtarević

Svoje prvo zaposlenje ostvario je u NVO 2Alternative" Kakanj, kao PR menadžer na projektima koje je finansirala Evropska unija. Od 2007. do 2015. godine bio je uposlen u privatnoj kompaniji TD "Nova Trgovina-S" d. o. o. Kakanj na mjestima izvršnog direktora i direktora. Od 2012. do 2015. godine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Kakanj. Od 2015. do 2020. godine je obavljao funkciju direktora Javnog preduzeća "Grijanje".

- Kroz sve svoje angažmane i poslove vrijedno sam skupljao znanja koja mi sada koriste kao načelniku. Šaroliko poznavanje dosta ljudi iz različitih branši puno mi olakšava posao načelnika. Posao načelnika jeste i komunikacija, stvaranje novih ideja, planova, a slušajući različite prijedloge pozicije i opozicije koji će učiniti život naših građana boljim. Gdje god sam bio trudio sam se da maksimalno dajem od sebe. To radim i sada. Ne namjeravam ići iz Kaknja. Namjeravam, što se kaže, umrijeti u Kaknju – govori Mirnes.

Bajtarević ističe da su godinu na izmaku obilježili mnogi infrastrukturni projekti.

- Ono što je najbitnije je da smo imali finansijsku sigurnost, nismo imali problema sa sredstvima. Rješavali smo sve naše obaveze, završili prošlu godinu u suficitu, a vjerujem da će i ova godina proći tako. Pored toga, naravno, puno energije ulažemo u poticajne mjere u privredi i poljoprivredi. Mi u Kaknju moramo jačati poduzetničku svijest naših sugrađana. S obzirom na velike sisteme koje imamo, termoelektrana, rudnik, cementara, sada nastojimo ulagati u drugu branšu i otvarati male i srednje firme. Naravno ulagati i u turizam, gdje vidimo našu priliku. Kakanj je blizu Sarajeva kao najvećeg turističkog centra i želimo uzeti dio kolača. Mi se želimo pozicionirati i pokazati svijetu da Kakanj nisu samo dimnjaci i kamenolomi, da ima i život i da je to grad dobrih ljudi. Znamo da je BiH dio velike tranzicije, konkretno energetske, i želimo iskoristiti sve naše kapacitete i aplicirati prema nekim sredstvima domaćih i inostranih fondova. Na taj način želimo jačati što više privredu jer je to budućnost – kaže na kraju načelnik Kaknja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.