open-navfaktor-logo
search
Petogodišnja sapunica
Načelnika Mandića ne brine tužba: U sarajevskom parku Hastahana Centralna banka BiH "izgubila" 4,7 miliona maraka
Centralna banka Bosne i Hercegovine je 2019. godine kupila zemljište od Općine Centar Sarajevo u parku Hastahana za 4,7 miliona maraka i tu je namjeravala izgraditi zgradu za svoje potrebe. Međutim, zgrada se nije ni počela graditi jer se nije mogao postići dogovor ni za zamjensku lokaciju, a prijetnje tužbom Centralne banke koja nikada nije podignuta ponavljaju se sve ove godine, dok istječu mandati guvernera i načelnika.
23.02.2024. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH tražit će više od 14 miliona KM odštete od Općine Centar

Zemljište u parku Hastahana kupljeno je pri kraju mandata načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, a što je odobrilo i Općinsko vijeće Centar. Ajnadžića je naslijedio novi načelnik Srđan Mandić, koji odbija predati uplaćeno zemljište i dozvolu za gradnju Centralnoj banci BiH.  

Pregovori sa bivšim guvernerom Centralne banke Senadom Softićem i načelnika Mandića kojem ove godine završava mandat o zamjenskoj lokaciji nisu uspjeli. Bez obzira na to Mandić je ostao pri svom stavu da neće dozvoliti izgradnju zgrade Centralnoj banci i pored upozorenja iz Centralne banke da će ovaj slučaj završiti na Sudu.

Načelnik Mandić nije se osvrtao na upozorenja Centralne banke da će ga tužiti, čak je 2022. godine prezentirao tri projekta za uređenje parka Hastahana, ali bez dozvole za izgradnju zgrade Centralne banke. Poslije toga iz Centralne banke uslijedilo je novo upozorenje Mandiću tužbom. Niti je bilo tužbe, a poslije su upućivane nove prijetenje za tužbu, ali osim prijetnji Centralna banka još nije podnijela tužbu nadležnom sudu.

Ipak, novci od 4,7 miliona maraka su od poreznih obveznika i nema niko pravo da ih se odrekne pa ni Centralna banka BiH. Prema procjeni advokatskog tima kojeg je angažovala Centralna banka, šteta koja je već napravljena iznosi više od 14 miliona maraka i najavljena je tužba protiv Općine Centar, koja još nije pokrenuta.

Jasmina Selimović, nova guvernerka Centralne banke BiH, na putu je pa će na naša pitanja dati odgovore naredne sedmice.

Centralna banka je 2021. godine objavila video sa objektom koji bi se gradio u parku Hastahana, koji možete pogledati ispod.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.