open-navfaktor-logo
search
Apel Vijeću ministara BiH
Nacionalni park Una: Spasite turizam, omogućite bezvizni režim za turiste iz Saudijske Arabije
S ciljem poboljšanja i unapređenja turističke privrede, odnosno privrede općenito u Bosni i Hercegovini, Javno preduzeće Nacionalni park Una uputilo je pismo ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da razmotre mogućnost ukidanja viza za državljane Saudijske Arabije.
24.05.2021. u 19:29
get url
text

Podsjećaju da su prethodnih godina upravo turisti iz Saudijske Arabije u velikom broju pohodili našu zemlju.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je predložilo izmjene i dopune Odluke o vizama kojim bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju bez vize tokom ljetnog perioda, odnosno od 15. maja do 15. oktobra.

VEZANI TEKST - Bezvizni režim za turiste iz Saudijske Arabije donosi višestruku korist, zašto Bevanda ne da saglasnost

Cilj je privući turiste, a podršku ovome dali su, između ostalog, Vanjskotrgovinska komora BiH, turističke zajednice u BiH, hoteli, Aerodrom Sarajevo, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija...

- U vrijeme globalne krize prouzrokovane epidemijom COVID-19, a koja je posebno pogodila turistički sektor, subjekti koji su kroz svoju djelatnost direktno ili indirektno ovisni o tokovima u turističkoj privredi, iznalaze razne načine na unaprijede turizam u Bosni i Hercegovini u vrijeme korone, pa samim tim i uočavaju postojeće prepreke i probleme koji imaju utjecaja na brojnost turista iz zemalja koje su proteklih godina u značajnijem broju pohodili našu zemlju. Jedna od zemalja iz kojih nam u sve većem broju turisti dolaze je i Saudijska Arabija. Kao što vam je poznato, državljani ove zemlje za ulazak u Bosnu i Hercegovinu moraju ishoditi vizu, a dobijamo informacije sa terena da zbog toga, posebno u ovoj situaciji sa koronavirusom, sve više agencija i turista iz Saudijske Arabije izbjegavaju posjetiti Bosnu i Hercegovinu iako postoji značajan interes za našu turističku ponudu i turističke atrakcije - navodi se u pismu JP Nacionalni park Una i dodaje:

- Svjesni činjenice da donošenje političke odluke o ukidanju režima sa nekom zemljom ovisi od više faktora, koristimo ovu priliku da Vas zamolimo da Ministarsto na čijem ste čelu i Vijeće ministara BiH, razmotre mogućnost ukidanja viza za državljane Saudijske Arabije u cilju poboljšanja i unapređenja turističke privrede i privrede općenito u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.