open-navfaktor-logo
search
Saborni hram
Nacionalni spomenik BiH: Na ogradi pravoslavne crkve u Tuzli ispisane uvredljive poruke
Na ogradi pravoslavne crkve u centru Tuzle, tokom prošle noći su ispisane uvredljive poruke. Ovaj čin osudio je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić te "zatražio da se počinioci ovih djela što prije otkriju i procesuiraju kako se oštećenja imovine ne bi ponavljala".
17.05.2023. u 11:48
get url
text

Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona navode da je Operativnom centru, 16. maja oko 22.20 sati, sveštenik Miloš Trišić prijavio da je nepoznati počinilac, mlađe životne dobi, na betonskim stubovima ograde ispisao grafite uvredljivog sadržaja.

- Po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici Odjela kriminalističke policije Policijske stanice Centar te je izvršen uviđaj, o čemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo TK - navode iz Uprave policije.

Preduzimaju se mjere na utvrđivanju počinilaca ovog događaja, dodaju iz policije, a u skladu sa uputama dežurnog tužioca te nakon izvršenih provjera i radnji Tužilaštvu TK biti dostavljen odgovarajući izvještaj.

- Najoštrije osuđujem ovaj i svaki drugi vandalski čin i pozivam javnost da se ogradi od svake političke ili neke druge manipulacije ovim vandalskim činom te podsjećam da smo, nažalost, svjedoci mnogih ovakvih i sličnih oštećenja brojnih javnih i privatnih objekata. U prethodnom periodu smo već podnosili prijave nadležnim organima protiv nepoznatih počinilaca koji grafitima oštećuju javne i privatne objekte u našem gradu. Pozivamo sve građanke i građane Tuzle i sve ljude dobre volje da nastave da njeguju kulturu međusobnog poštovanja naših religijskih i drugih razlika - navodi se, između ostalog, u saopćenju koje potpisuje Lugavić.

I Odbor za međureligijsku saradnju Tuzla oštro je osudio, ovaj, kako su naveli "vandalski i sramotni čin".

- Ovaj arhitektonski biser sakralne arhitekture ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okoline, nego je već 140 godina mjesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikošću i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i šire regije Sjeveroistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani ovim udarcem na vrednote i simbol našega zajedničkoga života u Tuzli - navodi se u saopćenju Odbora u kojem se traži da se u što kraćem roku pronađu počinitelji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.