open-navfaktor-logo
search
Sjednica OV
Nacrt budžeta Općine Novi Grad Sarajevo iznosi 45.574.800 KM: Izabrani i vijećnici za Gradsko vijeće
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo danas je održalo 1. radnu sjednicu u novom sazivu, na kojoj je jednoglasno usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 45.574.800 KM, sa Odlukom o izvršenju budžeta.
11.02.2021. u 22:17
get url
text

Vijeće je donijelo Odluku da se u narednom periodu provede javna rasprava o Nacrtu budžeta u trajanju od 21 dan.

- Bez obzira na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, i u godini koja je pred nama, na području općine Novi Grad Sarajevo bit će nastavljena realizacija kapitalnih projekata, ali i socijalnih programa. Ni i u ovoj godini neće izostati stipendiranje učenika i studenata, podrška sportskim klubovima, zatim pomoć porodiljama, jednokratna izdvajanja za borce i socijalno ugrožene stanovnike, penzionere, izdvajanja za poboljšanje uslova predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja – navode iz Općine Novi Grad.

Planirana su i sredstva za dovršetak ranije započetih kapitalnih projekata, kao što su proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnja otvorenog bazena na Dobrinji i drugih projekata koji bi trebali biti završeni u ovoj godini.

Planirani su i novi projekti kao što su proširenje kapacitata Osnovne škole "Behaudin Selmanović" u Briješću, sanacija fiskulturne sale u OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" na Otoci, zatim proširenje kapaciteta Doma oslobodilaca na Žuči, te ostale infrastrukturne projekte kao što su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova, izgradnja šetališta uz rijeku Dobrinju. Planirana su i sredstva za početak izgradnje Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, na platou Golog Brda, kao i za adapraciju prostora za ambulantu u C fazi Alipašinog Polja.

Vijeće je tajnim glasanjem izvršilo i izbor vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Prema rezultatima glasanja najveći broj mandata i to šest osvojila je kandidatska lista Naše stranke, dok su po pet glasova dobile kandidatske liste USD, NIP, te lista grupe vijećnika Biber-Karkelja, zatim kandidatska lista grupe vijećnika Spahić-Memišević, dok je kandidatska lista grupe vijećnika Vukadin-Selimbegović-Okerić dobila četiri glasa.

Kandidatske liste bit će proslijeđene Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.