open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Nacrt budžeta za 2022.godinu: Za plaće zaposlenih u javnom sektoru planirano oko 470 miliona KM
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022.godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 21 dan.
30.11.2021. u 21:08
get url
text

U istu procedure Skupština je uputila i danas usvojeni Nacrt zakon o izvršavanju budžeta KS za narednu godinu. U svom uvodnom izlaganju, ministar finansija KS Davor Čičić istakao je da su najveći budžetski rashodi planirani za plaće zaposlenih u javnom sektoru, oko 470 miliona KM.

Kroz kreditna zaduženja, planirano je uložiti 120 miliona KM za kapitalne projekte. Ministar se osvrnuo i na još neke stavke u budžetu za narednu godinu.

VEZANI TEKST - Zastupnici pitaju ministre i premijera: "Gdje su pare za helikopter, kada će budžetlije zasvirati na ulici"

Tako su 34 miliona KM zaduženja predviđena za projekte saobraćajne infrastrukture, među kojima su i nastavak radova na Prvoj transverzali i Južnoj logitudinali. Zaduživanja od 7,2 milona KM predviđeno je za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS, te za nabavku policijske opreme, a predviđena su i tri miliona KM za realizaciju nabavke helikoptera za MUP KS.

Nacrtom budžeta obuhvaćeni su i infrastrukturni projekti za ministarstvo privrede u iznosu od 23 miliona KM, među kojima su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama, podrška KJP "ZOI '84", obnova postojeće infrastrukture na olimpijskim planinama kao i poboljšanje turističkih potencijala Igmana i Bjelašnice.

Za pomoć maloj privredi i poljoprivrednicima bit će izdvojena sredstva u iznosu od 15,7 miliona KM, a za kantonalna komunalna preduzeća planiranao je izdvajanje nešto više od 75 miliona KM. Sredstva su planirana i za rekonstrukciju i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove, u visini do 6,5 miliona KM.

Za sektor obrazovanja i odgoja planirano je zaduživanje u visini od oko 11,2 miliona KM, radi sufinansiranje izgradnje škole na Pofalićima i Stupu, za rekonstrukciju vrtića Kolibri i Šareni voz, kao i za nabavku opreme u drugim školama. Za sektor komunalne privrede i infrastrukture planirano je zaduženje od 9,8 miliona KM, i to za sufinansiranje kreditiranja kupovine stanova za mlade bračne parove, za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih objekata, kao i za rekonstrukciju zgrade Fakulteta zdravstvenih studija.

Planirana je isplata od tri miliona KM za isplatu sredstava iz pravosnažnih presuda po osnovu radno-pravnih odnosa uposlenih u javnom sektoru KS.

Brojne današnje diskusije o Nacrtu budžeta KS predstavaljale su i početak javne rasprave po ponuđenim stavakama koju će u naredne tri sedmice voditi Vlada KS.

Također, iz Vlade su najavili i razgovore sa sindikatima koji djeluju u Kantonu Sarajevo o izradi konačne verzije budžeta za 2022. godinu.2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.