open-navfaktor-logo
search
Prijenos nadležnosti
Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a upućen u Narodnu skupštinu entiteta
Vlada Republike Srpske danas je dala saglasnost na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Republike Srpske koji su joj dostavili zastupnici vladajuće koalicije.
02.02.2022. u 19:28
get url
text

Prema tvrdnjama izvora "Glasa Srpske" iz Vlade RS-a, Nacrt zakona o VSTVRS dostavljen je predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću sa zahtjevom da bude uvršten u dnevni red iduće redovne sjednice koja je zakazana za 8. februar.

- S obzirom na to da je riječ o jednom od zakona kojima se vraćaju nadležnosti Republike Srpske s nivoa BiH, a čije usvajanje je ranije najavljeno, opozicioni zastupnici su u utorak na posebnoj sjednici pitali kada će taj zakon biti upućen u skupštinu. Predsjednik SNSD-a najavio je da bi taj zakon trebalo da bude usvojen već na idućoj sjednici NSRS i tako će i biti - kaže sagovornik "Glasa Srpske", koji je insistirao na anonimnosti.

On objašnjava kako je Nacrtom zakona predviđeno da će početi da se primjenjuje godinu dana nakon usvajanja, jer je toliko vremeno potrebno za formiranje VSTV-a RS.

Prema predloženom nacrtu, VSTV RS treba da ima 11 članova od čega se četiri biraju iz reda sudija, četiri iz reda tužilaca u RS, a po jednog člana bira Vlada RS, Narodna skupština i Advokatska komora RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.