open-navfaktor-logo
search
Prava žrtava
Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici upućen u javnu raspravu od 60 dana
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji je upućen u javnu raspravu od 60 dana.
27.07.2021. u 18:41
get url
text

- Ukupno četiri žene od njih deset su doživjele nasilje u porodici ali nisu prijavile nasilje jer ne vjeruju u sistem zaštite. Nasilje je zasigurno neprihvatljivo i problem koji trebamo rješavati, jer je to problem društvene zajednice. Ratificiranjem međunarodnih ugovora, odnosno Istanbulske konvencije smo se obavezali da ćemo raditi na sprečavanju općenito nasilja, posebno u porodici - rekla je zastupnica u Federalnom parlamentu Kenela Zuko.

Fondacija lokalne demokratije, NVO sigurne mreže su najviše doprinijele izradi zakona.

- U Fondaciji imamo pet sigurnih kuća koje vode nevladine organizacije i koje pružaju specijaliziranu pomoć žrtava nasilja u porodici. Prosječno godišnje jedna sigurna kuća treba 320.000 KM za funkcionisanje, odnosno ukupno 1.600.000 KM. Nacrtom zakona je predviđeno rješenje i to na način da to bude finansiranje 40 posto federalni nivo, 40 posto kantonalni nivo i 20 posto općina gdje je žrtva prijavljena - pojasnila je Zuko.

Trenutno Vlada Federacije BiH na godišnjem nivou izdvaja 250.000 KM za grant, odnosno podršku sigurnim kućama u Federaciji. Prema novom Prijedlogu trebalo bi izdvojiti 400.000 KM.

- Novim zakonom o zaštiti od nasilja u porodici se precizno propisuje pravo žrtava nasilja u porodici što lišava sve moguće dileme koje su do sada postojale o tome koja prava im pripadaju - dodala je Zuko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.