open-navfaktor-logo
search
Veći rashodi
Nacrtom budžeta BiH planirano i osam vozila za Predsjedništvo BiH, nova zapošljavanja...
Nacrtom budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, o kojem će se u ponedjeljak izjašnjavati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, planirano je povećanje plaća svih na budžetu, zapošljavanje nekoliko stotina službenika i namještenika, ali i kupovina osam vozila za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
01.06.2022. u 21:48
get url
text

Prema nacrtu budžeta rashodi će ove godine biti veći za 77,6 miliona KM u odnosu na 2020., odnosno posljednju godinu kada su institucije BiH imale budžet. Planirani su veći i prihodi te će budžet biti ujednačen.

VEZANI TEKST - Političke igre se nastavljaju, iz CIK-a upozoravaju: U budžetu za izbore planirali manje 2,8 miliona KM

Većini institucija je povećan budžet u odnosu na 2020.

Između ostalog, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine imat će veći budžet za oko 3,3 miliona KM od čega oko 1,9 miliona KM više zbog plaća i naknada, a planirali su više i za putne troškove.

Predsjedništvo BiH imat će oko dva miliona KM veći budžet od čega 680.000 KM više za plaće i naknade, a 344.000 KM za putne troškove.

U Predsjedništvu BiH bit će veći i kapitalni izdaci za 793.000 KM zbog, kako je navedeno u nacrtu budžeta, nabavke osam motornih vozila i obnavljanja kompjuterske opreme.

I Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine imat će 154.000 KM više mada i dalje imaju problem da vijeće radi s četiri umjesto sedam članova, da je i za ta četiri člana davno istekao mandat i da im se osporava mogućnost donošenja odluka.

Regulatornoj agenciji za komunikacije budžet za putne troškove je povećan za 187.000 KM.

VEZANI TEKST - Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više

Kada je u pitanju novo zapošljavanje, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je planirano zapošljavanje 15 osoba, što su planirali i prošle godine ali budžet za 2021. godinu nije bio usvojen.

Tako je po dvoje novih zaposlenih planirano je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uredu za reviziju i Upravi za zaštitu zdravlja bilja, po sedam u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Uredu za razmatranje žalbi, 20 u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine, 133 osobe u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, a planirano je i stotinu policijskih službenika u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, te po jedna novozaposlena u Arhivu Bosne i Hercegovine, Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača BiH i Agenciji za poštanski promet.

Osnovica za obračun plaća povećana je sa 475 KM na 535 KM, te povećanje plaća obhvata državne službenike, namještenike, ministre, parlamentrace...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.