open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Tuzli
Nadarenim studentima po 1.500 KM stipendije: Želim da ostanem u BiH, ovdje sam rođen i ovdje se najbolje osjećam
Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija za 115 studenata Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2023/2024. godini. Pojedinačni iznos stipendije je 1.500 KM, a Vlada Tuzlanskog kantona putem resornog ministarstva za ovu namjenu izdvojila je ukupno 172.500 KM.
23.12.2023. u 07:59
get url
text
MInistar obrazovanja TK Ahmed Omerović i student Mirza Aljić
MInistar obrazovanja TK Ahmed Omerović i student Mirza Aljić

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović čestitavši vrijednim stipendistima naglasio je "da su ove stipendije isključivo fokusirane za nadarene studente, odnosno za one studente koji postižu najviše i najbolje rezultate".

- Svrha je da tim mladim ljudima pokažemo, da ih učvrstimo na putu postizanja najboljih rezultata da takvi ostanu i da bosanskohercegovačkom društvu kroz svoj talent, svoj rad i svoje zalaganje pomognu da izgradimo zajedno bolju budućnost za građane Bosne i Hercegovine - rekao je Omerović.

Istaknuvši da joj je velika čast što se nalazi među uspješnim mladim ljudima, studentica 6. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Belkisa Hasanović kaže da je ova stipendija veliki podsticaj da prema svim svojim zacrtanim ciljevima zapravo idemo samo što jače.

- Ova sredstva predstavljaju veliku satisfakciju i bit će svakako utrošena za dalje obrazovanje i napredovanje u karijeri - rekla je Belkisa Hasanović.

Mirza Aljić, student 3. godine Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, zadovoljan je jer je prepoznat njegov trud kroz tri godine učenja.

- To mi samo daje motivaciju da idem naprijed prema svom cilju. Želim da ostanem u Bosni i Hercegovini. Ovdje sam rođen i najbolje se ovdje osjećam. Tu je i moja porodica i volio bih ovdje ostati da svoje znanje prenosim na dalje generacije - rekao je Aljić.

Vlada TK mjeru stipendiranja nadarenih učenika i studenata kao i neke od mjera socijalnih davanja uvela je tokom prošle godine i već sada su vidljivi pozitivni pomaci što najbolje ilustruju reakcije dobitnika stipendija i njihovih porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.