open-navfaktor-logo
search
Skupština HNK
Nadležni upozorili da koronavirus prijeti Mostaru, na sjednici usvojeni važni zaključci o sigurnosti i zdravstvu
Iako za sada nema zabilježenih slučajeva, koronavirus prijeti Mostaru zbog velikog broj kineskih turista koji svakodnevno posjećuju ovaj grad. Upozorio je na to nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, za govornicom Skupštine HNK.
31.01.2020. u 18:38
get url
text

Odlučeno je, dodao je Avdić, da se napravi koordinacijsko tijelo koje bi pomoglo da se uspostavi nadzor nad bolesti, ako se ona pojavio na području kantona.

- Mi smo zbog ovog stanja, na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva, formirali koordinacijsko tijelo tokom prošle sedmice i stalno smo u vezi. Nastojimo imati smjernice i organizovati se jer očito očekujemo i kod nas da će vrlo brzo doći. Kinezi ulaze u našu zemlju, autobusima, prekograničnim prijelazima kombijima i luksuznim vozilima, a sada i avionima tako da su to velike brojke i očekivati je da je neko od njih u inkubacionoj fazi - naglašava Avdić.

Kazao je da su oni čak u inkubacionoj fazi zarazni.

- Znači nemaju simptome, ali mogu zaraziti okolinu - pojasnio je Avdić.

Unatoč smjernicama, vrlo je teško, ističe Avdić, kontrolisati gdje će koji turist biti.

- U Mostaru, koji je turistički grad, mi ćemo biti sigurno dobro izloženi tome, jer i sinoć je tu bio čitav jedan autobus turista iz Kine. Dvadesetjedan čovjek je bio u Mepasu, ali i po drugim motelima ima Kineza. Teško je sve to pratiti, ali za sada nemao nijedan slučaj, ni jednu prijavu da neko ima temperaturu ili simptome koji bi se odnosili na ovu bolest - tvrdi Avdić.

Apelovao je i na to da nema dovoljno kadra, opreme ni finansijskih sredstava, kao i to da nema posebnih odjela za karantenu. Podsjetio je kako su Kinezi za mjesec uloži 17 milijardi dolara, pojačali fabrike za zaštitne opreme, ali nisu uspjeli zaustaviti virus.

- Korona se i dalje širi i sada je obuhvatila gotovo čitavu kinu. Prvi slučajevi su se javili u Njemačkoj, Francuskoj, jučer u Italiji i svi su vezani za građane Kine, i one koji su boravili u toj zemlji. Virus se vrlo lako prenosi putem kapljica, prljavih ruku. Prenosi se tokom bliskog kontakta i veoma brzo se širi. Prema podacima koje sam jučer dobio, više od 200 osoba umrlo je u Kini - objasnio je Avdić.

Na današnjoj sjednici Skupštine HNK usvojeni su i zaključci o sigurnosti i zdravstvu na području ovog kantona, nakon što su „padali“ na proteklim sjednicama. Usvojeni su većinom glasova, a protiv oba izvještaja glasao je samo jedan delegat.

Zaključci idu u smjeru deblokiranja procesa imenovanja čelnih ljudi kantonalnog MUP-a, kazao je Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Podsjetio da je u prošlom mandatu Skupštine HNK započet proces imenovanja Nezavisnog policijskog odbora, čija je zadaća izbor policijskog komesara. Međutim, taj posao nikada nije završen zbog nepostojanja političkog dogovora.

On je najavio da će se najvjerojatnije poništiti konkurs za imenovanja članova Nezavisnog policijskog odbora te da će se nakon toga raspisati novi.

- To je pitanje koje je vezano za rad Uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova i koje ćemo morati riješiti. Imamo neriješena pitanja vezana za uspostavu Javno-žalbenog biroa i Policijskog odbora. Sve su to organi i tijela koje trebamo imenovati, a koji koče normalno funkcioniranje Uprave Policije i cijelog MUP-a - dodao je Martinović.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, kazao je da će za provedbu nekih od zaključaka biti potrebno postizanje dogovora na političkom nivou.

Predstavnici opozicije nisu bili zadovoljni predloženim mjerama. Prema riječima Anera Žuljevića, zastupnika SDP-a BiH, tekst zaključaka zastupnicima je podijeljen neposredno prije početka sjednice, a u njima nisu definirani nikakvi rokovi za provođenje.

- Tražit ćemo da se jasno navede ko je zadužen da se realizira pojedini zaključak i koji je rok za realizaciju tog zaključka. To su ozbiljni zaključci, ako želite riješiti ozbiljan problem koji se vuče godinama - poručio je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.